Anger management

Nimănui nu-i place o persoană nervoasă. Chiar dacă îţi pierzi răbdarea şi eşti descris ca având un temperament vulcanic, în timp însă poţi să înveţi să-ţi stăpâneşti sentimentele negative pe care le experimentezi.

IMG_1342

Foto: Anamaria Pintea

Acest tip este considerat negativ, deoarece le creează altora stări nocive şi poate determina ca  persoanele respective să se simtă prost în legătură cu ele însele şi cu oamenii din jurul lor.

Dar poate această energie negativă să fie folosită în scopul binelui? Trebuie întotdeauna interpretată ca fiind un defect?

 

Partea luminoasă a furiei

Simţim această emoţie mai uşor decât celelalte sentimentene ţinând cont de situaţie.

Motivul este supravieţuirea. Pentru a supravieţui, trebuie să reacţionăm la diverse situaţii, iar dacă ne simţim cumva ameninţaţi, atacaţi, frustraţi sau neputincioşi, trebuie să ştim când să ne oprim din ceea ce facem.

Dar furia ar putea juca un alt rol important în viaţa noastră. Cercetătorii Jennifer Lerner si Dacher Keltner au studiat sentimentul de furie şi de frică, în cazul persoanelor care îşi asumă riscuri şi au constatat că furia are acelaşi efect ca fericirea, datorită producerii aceloraşi reacţii neurochimice. Ce înseamnă asta? O persoană furioasă are o perspectivă optimistă faţă de riscuri.

 

Identificarea furiei

A fi conştient când începi să te simţifurios poate fi greu. Chiar dacă nu sună a ceva extraordinar, există în noi o forţă interioară care va devein mai puternică cu cât o folosim cât mai des. Această forţă te va servi pe tot parcursul vieţii, astfel încât, în practică, vei dezvolta tehnici emoţionale care te vor ajuta să te relaxezi. Învăţând să te retragi dintr-o situaţie dificilă şi să utilizezi tehnici de respiraţie îţi va fi de folos.

 

Latura pozitivă a conflictului

Furia este asociată, de obicei,  cu un conflict. Dacă ai observant că atunci când argumentezi ceva, eşti destul de agresiv, înseamnă că ai ocazia de a practica câteva tehnici, precum: încetinirea discursului, încetinirea respiraţiei, scăderea vocii, care te pot ajuta să îţi linişteşti mintea în acel moment.

Read the rest in Paperless

ANAMARIA PINTEA

anamaria pintea portret

ANAMARIA PINTEA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: