EMANUELA BOGDAN & FLAVIA BOGDAN: Fineţea şi frumuseţea pianului. Plus VIDEO

Remus Semro este un tânăr cu vârsta de 18 ani. Acesta studiază pianul la Universitatea  de Arte din Oradea, fiind anul I, dar având o vechime totală de 13 ani în studiul pianului.

remus semro

REMUS SEMRO

Pasiunea sa pentru pian a început din dorinţa simplă a parinţilor lui, care voiau să-l dea la Liceul de Arte în clasa I. Dar, „descoperirea talentului a avut loc în clasa a VII-a, când am început să realizez tainele acestui instrument”.

„Nu prea pot spune ce m-a făcut să îl aleg, deoarece la 5 ani nimeni nu prea poate face nişte alegeri «serioase», cum se zice, dar în schimb pot spune că principala caracteristică în alegerea acetui instrument ca o sursă de carieră e fineţea, dar şi frumuseţea lui”, ne declară Remus.

Oamenii care l-au ajutat în a învăţa pianul sunt: doamna profesoară Ferencz Mercedes de la Liceul de Arte, iar în momentul respectiv doamna profesoară Jambor Fekete de la Universitatea de Arte, amândouă având un rol esenţial în manifestarea sa la acest instrument.

Remus ne-a spus: „Niciodată nu voi număra timpul de studiu alocat pianului în timpul săptămânii. Uneori stau zece ore lângă pian pe zi, iar alteori trei ore.”

A participat la numeroase concursuri, începând de la concursul Czerny, care era susţinut la Liceul de Arte, până la olimpiada de pian şi multe altele în diferite oraşe, cum ar fi: Cluj, Suceava, Timişoaraetc. Premiile pe care le-a primit încep de la numeroase locuri I sau de excelenţă până la premii de locul III sau premii de merit.

Întrebându-l ce simte atunci când cântă la pian, Remus ne-a răspuns astfel: „Ceea ce simt în timp ce cânt este incomparabil cu majoritatea sentimentelor trăite într-o viaţă, un ansamblu de emoţii şi trăiri scurte pentru o perioadă limitată în care cant.”

„Unii spun că emoţiile pot fi controlate, alţii că sunt necesare, dar eu spun că niciun răspuns nu e total corect. În general, pentru a face faţă emoţiilor e nevoie şi de o puternică stabilitate de studiu, asta pe lângă o mare necesitate de concentrare spontană.”

În viitor Remus doreşte să studieze pianul în Occident, într-un oraş de mari influenţe muzicale, iarna aceasta având un examen în Danemarca.

Sfatul lui pentru cititori este următorul: „Oricine poate creea muzica şi poate încerca terapia muzicii, dar să nu se gândească la faptul că o sa fie uşor excelând în asta”.

EMANUELA BOGDAN, FLAVIA BOGDAN

EMANUELA BOGDAN, FLAVIA BOGDAN

FLAVIA BOGDAN, EMANUELA BOGDAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: