TEODORA SĂLĂGEAN: Este singurătatea o soluţie?

Este singurătatea o modalitate prin care sufletul nostru se poate linişti? Voi dezbate în acest material „boala” frecventă pe care o întâmpină generaţia actuală.

Adesea ne dorim să fim în preajma a cât mai multor persoane doar pentru a uita de probleme şi să privim partea bună a lucrurilor, însă există printre noi oameni care ar plăti scump orice secundă a singurătăţii. De ce această diferenţă de perspectivă?

Un studiu efectuat in 2012 a descoperit că locuitul singur sau chiar doar sentimentul de singurătate poate creşte riscul de moarte prematură. Unul dintre studii a abordat aproape 45.000 de oameni de peste 45 de ani, care fie sufereau de o problemă cardiacă, fie erau supuşi unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de inimă. Cei care locuiau singuri erau mai predispuşi să decedeze din cauza infarctului, atacurilor cerebrale sau altor complicaţii, comparativ cu cei care locuiau cu familia sau cu prietenii.

Această stare emoţională de izolare este prezentă în rândul oamenilor care au rămas cu cicatrici de pe urma altor persoane şi care acum decid să se închidă în sine cu scopul de a nu mai întâmpina aceeaşi problemă – metaforic spus, o frică de oameni.

Pe de altă parte, psihologul John Cacioppo de la Universitatea Chicago susţine într-un interviu pentru US News faptul că omul nu se simte singur din lipsa persoanelor din jurul său. Această solitudine poate fi resimţită şi în cazul în care individul face parte deja parte dintr-un grup, dar este marginalizat din motive etnice, religioase etc. sau pur şi simplu nu îi este acordată suficientă atenţie, vorbind de cazul cel mai frecvent întâlnit.

Sunt de părere că tinerii din zilele noastre pun preţ prea mare pe existenţa unei persoane în viaţa lor. Un procent din numărul mare al mortalităţii este produs din cauza actului sinucigaş venit din partea celor care nu îşi mai găsesc liniştea din lipsa cuiva, neluând în considerare restul prietenilor.

LOCURI DE MUNCĂ ÎN ORADEA

În această săptămână sunt disponibile job-uri de asistent manager departament

agent vanzari.png

Lista completă a locurilor de muncă disponibile se găsește la adresa: http://www.bihor.anofm.ro/lmv.php

Aceste informații sunt centralizate și actualizate săptămânal, în fiecare joi, de AJOFM Bihor.

Totodată, această stare prin care o anumită persoană simte lipsa relaționării îl grăbeşte pe om în căutarea rapidă a unei persoane. Cea mai frecventă consecinţă este aceea că individul se alege cu suferinţă, fiind cu toţii conştienţi de faptul că nu poţi cunoaşte o persoană rapid, iar persoana potrivită apare de fapt când ne aşteptăm mai puţin.

Vestea cea bună este că această „boală” poate fi învinsă dacă ai un caracter puternic şi un scop bine clădit.

Un prim tratament este psihologul care ştie să scotocească în mintea ta şi să îţi redea încrederea înapoi.

Nu în ultimul rând, familia va fi cea mai bună prietenă a ta şi care îţi va oferi cel mai bun sfat în scopul reclădirii propriei personalităţi.

Fiecare avem o şansă la viaţă. Haideţi să realizăm că de fapt singurătatea este doar o stare emoţională de moment şi care nu ne poate depăşi, contrazicându-l pe scriitorul Octavian Paler care susţine că „singurătatea mușcă uneori chiar din inimă”.

TEODORA SĂLĂGEAN

TEODORA SĂLĂGEAN

TEODORA SĂLĂGEAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: