CARINA MUŢ & DARIANA MUŢ: S-a oprit la portocaliu

Alina Balaș, elevă a liceului nostru, în vârstă de 15 ani, în clasa lX A , a practicat un sport de origine japoneză, numit karate. După cum știm, acest sport este o artă marțială, în care se utilizează lovituri cu mâinile și picioarele.

image001

Alina Balaș

Ceea ce a determinat-o să îl practice a fost dorința de lucruri noi, spunându-și de ce să nu încerce și ea. Antrenamentele aveau loc în sala de sport a liceului , în zilele de marți și joi.

Erau în jur de 40 de copii, îndrumați de sensei Mihai Turla. Alina purta obligatoriu kimono-ul specific acestui sport.

Antrenamentul ținea o oră și jumătate; în prima jumătate de oră se făcea încălzirea, după care începeau să execute kata-uri, care erau, de fapt, lupte imaginare, cu unul sau mai mulți adversari, și exersau lovituri.

Acest sport nu i-a afectat situația școlară, deoarece a știut să-și împartă timpul între cursuri și antrenamente.

Centurile, care intră în componența ținutei, semnifică gradul. După lungi antrenamente, fiecare karateka trebuie să dea un examen pentru a avansa în kyu-uri, nume dat gradelor. Alina a ajuns la al patrulea grad, reușind să obțină centura portocalie – a treia din cele șapte.

La întrebarea „Ce înseamnă acest sport pentru tine?”, ea spune că este o modalitate de apărare; mai ales pentru o fată, este important să se știe apăra de posibilele pericole din jur. Este eficient și pentru sănătate și prin el a învățat o parte a altei culturi.

„Deși nu mai practic acest sport, vă încurajez să îl încercați , deoarece faceți mișcare, vă dezvoltați concentrarea și atenția și – ceea ce este mai importat – veți avea încredere și respect de sine”, ne-a declarat Alina.

CARINA MUŢ, DARIANA MUŢ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: