ALEXANDRA VLAS: Ultima zi la Muzeul Iluziilor. Plus VIDEO

Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociației Astronomice Pluto şi este deschis în perioada 7-24 noiembrie la Oradea, la Sala Florica Ungur.

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformeaza realitatea, o holograma piramidala, un vortex tunnel, un generator Van De Graaff sau un theremin, primul instrument de cantat electronic la care poti canta fara sa il atingi – acestea sunt doar cateva dintre atractiile care ii asteapta pe vizitatori in incantatorului tur al Muzeului Iluziilor, primul muzeu de acest fel din România.

Muzeul Iluziilor poate fi vizitat doar până în 24 noiembrie, în intervalul 8:00-19:00. Un tur complet dureaza aproximativ 60 de minute, iar vizitatorii sunt insotiti de un povestitor care da explicatii privind iluziile optice, oferă detalii despre mecanismele de functionare a aparatelor prezentate si face demonstratii live .

Muzeul poate fi vizitat pe baza de rezervare, iar pretul unui billet este de 13 lei.

Un tur al muzeului  este structurat astfel: mai intai se intra in prima sala, unde putem admira mai multe oglinzi de mari dimensiuni, care deformeaza realitatea – poti fi subtire ca o sfoara sau dolofan ca un elefant, burta iti poate ajunge pana la nas, poti sa fii inalt pana la tavan sau foarte scund. O alta atractie este vortex tunnel-ul sau generatorul Van De Graaff, care are o tensiune mare si un risc mic de a pati ceva.

Mai apoi povestitorul strange tot grupul, pentru a arata o serie de experimente pe baza de iluzii optice. Acesta explica pe rand cum functioneaza iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate apoi.

 

Efectul Bernuli

Unul dintre experimentele prezentate a fost cel in care un curent de aer cald sustine in aer o minge gonflabila. Din explicatiile ghidului, la acest experiment este folosit efectul Bernuli, cu ajutorul caruia si baloanele cu aer cald zboara; este prezenta mecanica fluidelor, echilibrul dintre presiunea statica si cea dinamica.

 

Thereminul

O alta atractie a fost Thereminul, un instrument muzical electronic, la care poti canta fara sa il atingi. Acest instrument a fost inventat de Leon Theremin, cu 100 de ani in urma.

Patul cu 2.200 de cuie

Insa cea mai mare atractie este patul cu 2200 de cuie, pe care te puteai aseza sau intinde pe spate, fara sa patesti nimic sau sa simti vreo durere.

Vizita continua un etaj mai sus, unde vizitatorii pot admira peste 50 de  tablouri originale, toate avand la baza iluzii optice, care pun la incercare imaginatia vizitatorilor, provocandu-le vointa si inteligenta  celor care vor incerca sa rezolve misterele din spatele lor.

Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de masurat, cu ajutorul carora  vizitatorii vor putea incerca sa inteleaga iluziile.

Cativa vizitatori ne-au spus parerea lor despre atractiile din Muzeul Iluziilor.

Bianca: „Mi-a placut foarte mult Muzeul Iluziilor. M-a impresionat mai ales patul cu 2.200 de cuie pe care m-am asezat si eu si am fost surprinsa sa vad ca nu simti nicio durere”.

Andreea: „Mi s-au parut foate interesante experimentele care ne-au fost prezentate si mi-a placut foarte mult, pentru ca apoi am putut incerca si noi sa realizam aceste experimente.”

Alex: „Mi-a placut mult de tot, mi s-a parut amuzant si interesant.”

ALEXANDRA VLAS

image001

ALEXANDRA VLAS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: