ADELINA CHIRA: Muzeul Memorial Octavian Goga, o oază de liniște

Muzeul Memorial Octavian Goga din județul Cluj este situat la 80 kilometri de Oradea, în comuna Ciucea, şi primeşte turiști de peste tot din lume, interesați să viziteze și să acumuleze experiențe noi.

 

Muzeul include Clădirea Castel, o clădire cu un nivel și dimensiuni modeste, având la fațadă deschideri cu arcade gotice şi un turn crenelat. Clădirea avea un salon de primire bordat de cele cinci deschideri semicirculare, sufrageria și alte câteva încăperi, la etaj fiind salonul de muzică, biblioteca şi biroul de lucru al poetului, iar pe cealaltă partea dormitoarele și baia.

Mausoleul lui Octavian si al Veturiei Goga, monumentul funerar, s-a realizat prin strădaniile extraordinare ale Veturiei Goga, care a lipit bucată cu bucată de mozaic pe acesta, fiind decorat cu mozaic si ceramică.

În Casa Albă, în cele trei camere, sunt prezentate costume populare moldovenești, oltenești și oșenești .

Casa Ady, unde a locuit cu intermitențe Ady Endre, în perioada 1915-1917, a devenit prin tradiție Casa Ady Endre. Veturia Goga deschide în 1967 și aici o expoziție etnografică, cu obiecte din colecția familiei: ceramică si piese de mobilier românesc și maghiar, pictat în culori vegetale, de o mare diversitate și frumusețe.

Acestea sunt proprietatea muzeului şi pot fi vizitate oricând de un turist care vrea să se bucure de liniștea prezentă în Castel sau de vântul care adie ușor pe teritoriul acestuia.

Pentru mai multe informații și  detalii referitoare la castel, vă invităm să îl vizitați!

MĂDĂLINA CHIRA

image not available

MĂDĂLINA CHIRA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: