JUDIT KECSKES: Tu te consideri curajos?

Ce credeți că este curajul? Curajul este o abilitate – abilitatea de a te confrunta cu cineva sau ceva care îți provoacă frică, spaimă sau durere într-un anumit fel. De asemenea, curajul este și o calitate care în anumite moduri te poate ajuta să ajungi unde ți-ai propus.

Această calitate este foarte apreciată încă de la începutul omenirii; cei curajoși erau întotdeauna respectați și apreciați pentru această calitate.

Însă pe parcursul anilor ceva s-a schimbat… Acum, ca să fii numit curajos, trebuie să faci o mulțime de lucruri din care nu reiese neapărat curajul. Nu mai ești considerat curajos dacă îți spui punctul de vedere, nu mai ești curajos dacă îți înfrunți temerile. În ziua de azi ești considerat curajos dacă încerci să faci ceea ce fac ceilalți din jurul tău, pentru că altminteri ești considerat diferit și ajungi să fii exclus din grup.

Eu consider că a fi curajos înseamnă să-ți poți susține propriul punct de vedere în fața oricui, fără să-ți fie frică de prejudecățile altora. Asta înseamnă să ai curaj cu adevărat.

quote

Rollo May a spus despre curaj  că „este fundaţia pe care se clădesc toate celelalte virtuţi şi valori personale şi doar curajul poate face ca acestea să fie reale”, iar C.S. Lewis afirma următoarele: „Curajul nu este pur şi simplu una dintre virtuţi, ci forma pe care o ia fiecare virtute când este pusă în încercare, şi anume când e adusă în cea mai înaltă realitate.”

Așadar, curajul este o formă de existență prin care putem realiza chiar și nerealizabilul.

MIRCEA SABĂU

MIRCEA SABĂU

La întrebarea „Tu te consideri curajos?”, Mircea Sabău din clasa a XII-a a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu ne-a răspuns astfel: „Da, mă cred curajos, pentru că nu-mi încalc principiile doar pentru a fi ca ceilalți. Mă cred curajos pentru că îmi susțin opiniile indiferent de criticile primite. Da, mă cred curajos, pentru că nu-mi e frică să spun ceea ce gândesc, în fața nimănui.”

JUDIT KECSKES

kecskes-judit

KECSKES JUDIT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: