Bio-chimist la Ghibu? Sfatul profesorului

Stai pe gânduri dacă să vii la bio-chimie? Dacă să vii la Ghibu? Înseamnă că deja ai germeni de bio-chimist, altminteri nu te-ai gândi la această specializare. Începutul e bun. Ai o chemare spre ştiinţe, fie ca un ecou surd, dar stăruitor, fie ca o trâmbiţă clară: îţi plac ştiinţele, ai o minte iscoditoare, preferi observaţiile ştiinţifice asupra naturii, calculele, experimentele ştiinţifice, demonstraţiile prin formule chimice şi matematice.

Eşti fie genul de elev care e bun la toate şi aşteaptă o suflare de vânt care să-i încline balanţa înspre poezie sau calcul şi experiment, înspre o paletă de meserii sau alta complementară, fie acela care ar alege clar un profil realist, exclus informatica, pentru că nu se vede tastând cu orele în faţa unui ecran, oricât de motivantă ar fi meseria de programator, care, atenţie, nu înseamnă doar să ştii utiliza calculatorul!

 

Materii

De ce să alegi „Ştiinţele naturii” în cazul în care eşti genul cu profilul descris mai sus? Pentru că aici eşti pe un tărâm armonios, cu „toate formele de relief”, de pe care, după ce l-ai parcurs, te poţi „paraşuta” spre alte zări, pentru că ai abilităţi formate de a zbura spre acele zări: la liceul nostru faci 4 ore de limba română în fiecare an de studiu, 4 ore de matematică, câte 2 ore la cele două limbi străine, câte 3 ore de fizică în toţi anii liceului, câte 2 ore de chimie în clasele a IX-a şi a X-a, respectiv câte 3 ore în clasele terminale, 3 ore la biologie în clasa a IX-a din acest an şcolar şi ca până acum, 2 ore în clasa a X-a şi câte 3 ore în clasele terminale. Informatica vine şi ea cu câte 3 ore în clasele a IX-a şi a X-a ( 2 ore de TIC şi una de informatică) şi cu câte 2 ore de TIC în clasele a XI-a şi a XII-a. La celelalte discipline, din ariile  curriculare „Om şi societate”, „Arte”, sunt, în general, câte o oră pe săptămână.

Aşadar, specializarea „Ştiinţele naturii” îţi propune o ofertă generoasă la limba română, rezonabilă – cantitativ vorbind – la limbi străine, astfel încât te poate valoriza dacă ai potenţial pentru filiera umană. Vei putea să reciţi cu tot patosul unui iubitor de poezie „La steaua” lui Eminescu, şi să dai, apoi, explicaţii – prin teoria relativităţii… Reprezentarea ştiinţelor este, de asemenea, semnificativă (deşi, dacă vă uitaţi la alocarea orelor pe discipline veţi vedea că titulatura de „bio-chimie” nu e chiar îndreptăţită) şi nici utilizarea calculatorului nu este o ofertă minoră, căci asigură un studiu de bază dezvoltării tale ulterioare.

De aceea a devenit o sintagmă ideea că „bio-chimia este un profil echilibrat”. Cei patru ani de liceu te pot trezi din somnul unui potenţial pe care nu ţi-l cunoşteai, descoperind că rezonezi cu un domeniu sau altul. Dar, atenţie! – echilibrat nu înseamnă facil; această specializare te solicită intelectual, îţi solicită voinţa, lucrându-ţi potenţialul, căci – cum altfel? – te pregăteşte pentru a fi „gata de zbor”, în diferite direcţii ale viitorului tău, pe care ţi le-ai descoperit prin cunoaştere, prin muncă, prin inspiraţie.

Tezele se susţin la următoarele patru discipline: Limba şi literatura română, Matematică, Biologie, Chimie, Fizică (două, la alegere).

Bacalaureatul se dă din: Limba şi literatura română (obligatoriu, scris), Matematică (obligatoriu, scris) şi o a treia disciplină: Fizică, Chimie sau Biologie (la alegere, scris).

 

Profesii

„Ştiinţele naturii” e o specializare pragmatică şi e firesc să te întrebi: ce profesie pot să îmi aleg la capătul unui drum bazat pe studiul ştiinţelor? Am selectat pentru tine domenii în care poţi lucra: chimist sau fizician / tehnolog – care poate activa în laboratoare de control al calităţii produselor, controlul proceselor din industria chimică şi nu numai, controlul calităţii mediului, laboratoare farmaceutice şi medicale, controlul chimic al calităţii produselor alimentare, consultanţă la firme care comercializează materiale şi echipamente specifice diferitelor laboratoare, dar şi în unităţi de cercetare sau producţie; pe plan local, un chimist poate activa în societăţi economice de producţie (de exemplu, la fabrica de zahăr Diamantul Oradea, la Sinteza, etc.), la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Oficiul de Metrologie, Administraţia Bazinală a Apelor Bihor, Compania de Apă Oradea, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, laboratoare de analize medicale, laboratoare de analize medicale; profesor de ştiinţe; biolog – care poate activa în domenii similare celor prezentate la profilul chimistului;  muzeograf; medic; asistent medical; kinetoterapeut; tehnician dentar etc.

 

Proiecte

În sfârşit, de ce la Onisifor Ghibu? Pentru că „Onisifor” înseamnă „purtător de folos”, iar cei care împreună servesc acestui spirit, „spiritul Ghibu”, elevi şi profesori, sunt ca o mare familie. Este, în acest liceu, o căldură a comunicării între oameni, un spirit bun, care ajută pe fiecare să îşi împlinească rosturile lui. Sau, măcar, există germeni bogaţi ai acestui spirit.

De ce bio-chimie la Ghibu? Pentru că în virtutea acelui spirit bun, aducător de folos, ne-am coagulat în tot felul de activităţi extracurriculare, care să compenseze ariditatea unor ore de ştiinţe sau excedentul teoretic al programei şi iată-ne în proiecte: „Peţa în eprubetă”, finanţat în cadrul Programului „Fondul Ştiinţescu”; în acest proiect, elevii învaţă să folosească echipamente de determinare a parametrilor fizico-chimici ai apelor, să interpreteze valorile obţinute şi să facă corelaţii interdisciplinare, să lucreze în echipă şi să iubească şi să protejeze natura; activităţile din acest proiect sunt vizibile pe pagina de facebook „Initiativa Pro Peta” https://www.facebook.com/LOGO.Pro.Peta/?ref=ts&fref=ts pe care vă invităm cu drag să o vizitaţi, veţi avea surprize plăcute!; Cercul de chimie experimentală a liceului nostru, LOGO Chem (L.O.G.O.= Liceul Onisifor Ghibu Oradea), a cunoscut o ascensiune fulminantă, fiind frecventat de mulţi elevi, care i-au devenit loiali şi ataşaţi; mentorii sunt elevi din clasa a X-a, pasionaţi de chimie, inimoşi şi harnici-ei de-abia aşteaptă noi învăţăcei pe care să îi înveţe tainele chimiei şi cărora să le predea ştafeta! Puteţi urmări activităţile Logo Chem pe pagina de facebook LOGO Chem, https://www.facebook.com/LOGOChemOradea/?ref=ts&fref=ts; atmosfera din LOGO Chem este plăcută, familiară, dar şi incitantă, dată fiind magia experimentelor chimice; Cercul „Sanitarii pricepuţi”, proiecte şi activităţi extracurriculare în domeniul biologiei; „Cercul rezolvatorilor de probleme de chimie”, din care s-au catapultat cu succes spre olimpiade şi concursuri, mulţi elevi.

Aceasta a fost ipoteza. E rândul tău să tragi concluziile. Demonstraţiile… la liceu, unde te aşteptăm noi, familia Ghibu! Până atunci, inspiraţie, vânt bun în pânze şi baftă la admitere!

Prof. MIRELA ARDELEAN

mirela01

Prof. MIRELA ARDELEAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: