IOANA BIŢIŞ: Gratuitate nelimitată la studenţii peregrini

Aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi circula gratuit cu trenul din 1 februarie 2017. Guvernul României a aprobat in 31 ianuarie 2017 Normele metodologice privind acordarea facilității de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți.

Documentul stabilește următoarele obiective: studenţii români sau străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rutele călătoriilor; elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi aceia cărora li s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic.

La solicitarea federațiilor studențești, la jumătate din preț vor călători și elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal autorizat. Aceștia vor beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În urma consultării cu reprezentanții studenților s-a hotărât și accesibilizarea transportului cu metroul. Astfel: elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal autorizat, beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot parcursul anului scolar; studenţii români sau străini înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă – licență, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot timpul anului universitar; studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe tot parcursul anului universitar.

In opinia mea, gratuitatea aceasta ar trebui acordata nu doar studentilor, deoarece si unii elevi isi vor continua studiile si nu ar fi corect pentru ei.

„Sunt foarte bucuroasa sa vad ca se face si o schimbare care duce spre bine, ca au inceput sa fie ajutati studentii,si nu numai, chiar mai mult, sa fie incurajati sa isi continue studiile. Sunt total pro această decizie, mai ales pentru faptul ca cei cu nevoi speciale sunt avantajati”, ne-a a declarat Rebeca Ivan.

„Consider ca studentii nu ar trebui sa beneficieze de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, indiferent de rutele calatoriilor sau distant, pentru ca este incorect, mai ales fata de noi, elevii; sau, chiar daca se ofera aceasta gratuitate, sa poata fi accesata de catre studenti doar in distanta pe care o parcurg pentru studii”, a afirmat Ioana Restea.

IOANA BIŢIŞ

ioana-bitis

IOANA BIŢIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: