UPDATE Experiențe frumoase la ,,Sanitarii pricepuți”

sanit02

Concursul „Sanitarii pricepuți” a avut loc marţi, 30 mai 2017, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea. Școlile gimnaziale și liceele participante au fost: Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, Liceul Sanitar Vasile Voiculescu Oradea, Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea, Colegiul Național Avram Iancu Ștei, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Sântandrei.

sanit

Echipajul câștigător este echipajul Liceului Teoretic Aurel Lazăr Oradea, format din Andrada Tarce (șefa echipajului), Raluca Dumitru, Maria Bocor, Mircea Pantea și Denisa Paul, aceştia luând locul I pe județ. Profesoara coordonatoare a fost Erika Ballo.

Organizatorul principal a fost Crucea Roșie Română – Filiala Bihor, care are ca director pe dl Alexandru Pantea.

Am stat de vorbă cu șefa echipajului, Andrada, care a spus că au început să se pregatească din luna noiembrie, iar din luna martie pregătirile au fost din ce în ce mai complexe și solicitante. ,,Concursul a constat în două probe: 1. proba teoretică, în care au fost cuprinse date istorice despre Crucea Roșie, informații despre menținerea sănătății și un stil de viață cât mai frumos, și tehnici în acordarea prim-ajutorului; 2. proba practică a constat într-un caz de urgență, un accident rutier soldat cu două victime, o victimă care se afla în stop cardio-respirator în urma impactului care a aruncat victima în parbriz, iar a doua victimă era conștientă, agitată și prezenta hemoragie puternică la gambă și o plagă cu corp străin la braț.”

sanit03

Andrada este voluntară la Crucea Roșie din toamnă și participă la diferite evenimente, fie pentru demonstrații de prim-ajutor, fie pentru acordarea de prim-ajutor în caz de nevoie. „Şi înainte de a fi voluntar la Crucea Roșie Bihor, am participat la diferite congrese medicale, am asistat la operații și am ținut cursuri și demonstrații de prim-ajutor în liceul la care sunt eu, și nu numai. În viitor nu vreau să merg la Facultatea de Medicină, vreau să fiu implicată în partea de Medicină de Urgență doar ca voluntar și să merg ca voluntar la SMURD. E al patrulea an când particip la «Sanitarii pricepuți»; în urmă cu doi ani am ajuns la etapa națională, în Buzău, Poiana Pinului, iar anul trecut am avut locul doi pe județ.

Cariera îmi doresc să mi-o desfășor în cadrul MAI, la Jandarmerie, urmând ca în viitor să aplic la Academia de Poliție din București – Facultatea de Jandarmi. Țelul meu este ca în timp să ajung la BSIJ (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei).”

Echipa de liceu a școlii noastre, coordonată de prof. Carmen Chiș, s-a situat pe locul trei. Membrii acestei echipe sunt Paula Stiop, Vlad Trif, Sara Vese, Ana Voiț, Sebastian Bolba și Sorana Pop.

Echipa de la gimnaziu a Liceului Onisifor Ghibu, coordonată de prof. Gligor Roxana, a luat mențiune.

ANDREEA RAITA, LARISA FETINCA

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: