GIANINA PAMFILOIU & MĂDĂLINA MOLDOVAN: Povestea din spatele unui începător în debate

Miruna Șandor este o elevă din liceul nostru din clasa a X-a A, care a luat parte la prima experiență a ei în debate. Alături de încă două fete, Alina Bar (IX B) și Daniela Mateaș (IX A), au reprezentat Ghibu la Olimpiada de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică „Tinerii Dezbat”, secţiunea începători. Mai jos veți descoperi emoțiile și experiența pe care le presupune o dezbatere pentru un om.

miruna sandor

MIRUNA ŞANDOR

Miruna ne spune ca a vrut sa faca debate de cand a intrat la liceu, dar in a IX-a nu a putut, deoarece  a participat la bal si nu putea sa meargă si la debate, pentru ca avea repetiții dupa școala, iar pregătirea pentru bal ii ocupa tot timpul. Asa ca a mai așteptat un an.

Totuși, a existat si un moment cand s-a gandit sa nici nu se mai inscrie, pentru ca se indoia de unele lucruri – nu știa daca o sa fie buna sau avea alte frici. Anul acesta a aflat ca doua colege de-ale ei se duc, dintre care una a mai făcut si înainte debate, Andreea Halaș, si una care acum voia sa înceapă, Raluca Pop, asa ca si-a zis sa încerce.

Miruna, fiind mai modesta, la început considera ca nu e asa de buna: „Adica asa mi se parea mie si nu voiam sa particip la meciuri (pentru ca cel mai mult inveti din acestea) si mereu cand ne întreba doamna Lilla cine vrea sa joace, eu nu ridicam mana, pentru ca mi se părea ca sunt praf, dar ei i se parea ca sunt buna si tot tragea de mine si-mi spunea: «Hai, Miruna, joaca si tu, ca asa inveti, lasa rușinea!» Probabil că dacă nu insista, nu ajungeam asa de departe.

Si pe masura ce jucam mai multe meciuri ajungeam mai buna, vedeam lucrurile din mai multe perspective si nu imi mai era frica sa spun ce gândesc.

Si apoi doamna Lilla a spus ca are un cerc restrâns de 6-7 persoane, din care va selecta trei cu care vrea sa mearga la olimpiada de începători. Si mereu eram convinsa ca nu sunt printre ei, deci nu ma straduiam prea tare. Si apoi ne-a ales: Roxana Bar – vorbitorul 1, eu – vorbitorul 2 si Daniela Mateas -vorbitorul 3.

Pentru olimpiada, pot spune ca am fost toate emotionate si stresate si ca fără avansați – Ionut Tripon, Daraban Narcisa si Denisa Moga – nu am fi ajuns nicaieri, ei ne distrugeau toate argumentele, spunându-ne ca sunt slabe, pentru ca creau cea mai buna versiune a lor, care sa nu poata fi contra-argumentata.

Doamna Lilla ne a ridicat moralul înainte de competiție, făcându-ne sa avem încredere in noi, si a stat cu noi pana la 8 seara, cu o zi înainte de competiție, ca sa ne facem argumentele.

Doamna Edina Andridan a făcut un curs de debate numai ca noi sa putem participa, deoarece doamna Lilla mergea deja cu avansaţii. Si astfel, doamna Edina a fost coordonatoarea noastră, cum s-ar spune.

Sincer, m-am apucat de debate pentru ca vreau sa dau la drept si m am gândit ca o sa ma ajute si am avut dreptate – e asa de bine sa iti impui punctul de vedere, sa ai dreptate si sa câștigi.

Olimpiada a fost surprinzatoare, am iesit pe locul 5 si astfel nu ne-am calificat in semifinala si dupa in finala, deoarece am pierdut primul meci, pe motiunea cu violenta fiind opozitie, dar ne-am revanşat in al treilea meci, cand am câștigat tot pe opoziție, pentru aceeași motiune.

Oricum, din aceasta experiența am invatat sa gandesc mult mai clar, sa am răbdare si sa accept ca uneori nu se intampla lucruri corecte, dar in viata multe lucruri nu sunt corecte. Oricum, cred ca la anul o sa participam iar, de data asta la secțiunea de avansati, si de data asta o sa ne pregatim mai mult si mai serios si o sa ajungem cel puţin la națională.”

au consemnat GIANINA PAMFILOIU şi MĂDĂLINA MOLDOVAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: