NICOLAE MUSCĂ: Peța, un nou început?

În data de 31 a lunii martie, Andrei Oros împreună cu Andrei Togor au investigat posibile indicii referitoare la capacitatea de regenerare a Rezervației Naturale Peța.

Andrei Oros, elev al liceului nostru implicat direct în Proiectul Peța, împreună cu custodele Rezervației Naturale Peța prin Aqua Crisius, Andrei Togor, au observat că ies gaze de zăcământ, alături de apa termală, la suprafața lacului cu nuferi.

Această descoperire a ajutat mult in diagnosticarea problemelor lacului și ale rezervației naturale întrucât, odată cu încetarea activităților stațiunii balneare, apa termală reușeşte să circule în mod normal în natură.

Andrei Oros a explicat și caracteristicile apei. Măsurată, apa termală este mult mai caldă decât apa lacului cu cel puțin 10 grade, la o apropiere de 10 metri de punctul 0. Prin drumul său de 3000 de metri către suprafață, apa termală a spălat foarte multe roci, astfel având proprietăți mai speciale.

Instrumentul utilizat în analizarea apei a fost flexiparametrul câștigat prin Fondul Științescu, instrument care măsoară pH-ul, conductivitatea și temperatura. Analizele ulterioare au avut loc în laboratorul școlii.

În presupunerile membrilor echipei despre factorii cauzali ai problemelor ecosistemului prezentate în literatura proiectului din vara lui 2016, se poate sesiza o similaritate foarte puternică a ideilor vechi și noi.

Întrebat de pașii următori ai proiectului, Andrei Togor a precizat că ONG-urile sunt cele care vor face toate demersurile legale pentru a ajuta lacul în decursul a câțiva ani.

NICOLAE MUSCĂ

nicolae

NICOLAE MUSCĂ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: