DANIEL PUȘCAȘ: Mai avem mâncare?

Recent, s-a organizat un curs de gătit la Centrul de Arta Culinară Oradea, care implică gătitul vegan. La acest curs se vor folosi multe alimente, așadar ne putem pune întrebarea: Mai avem mâncare? Sunt foarte sigur că mulţi ar răspunde la intrebarea asta foarte siguri şi repede cu Da. Poate că întrebarea adevărată care ar trebui să ne punem este pentru cât timp.

foto daniel puscas

Foto: Daniel Puşcaş

La aceasta intrebare se observa o divizare intre cei care cred ca nu o sa ramanem niciodata fara ea si cei care sunt ingrijorati de potentiala lipsa a acesteia in viitor. Desigur, fiecare dintre aceste afirmatii pot fi sustinute cu multe argumente puternice, mai ales pentru cei care cred ca o sa ramanem fara ea.

In primul rand, cei care cred ca o sa ramanem fara o sa dea mai multe argumente pentru opiniile lor. Un prim argument ar fi cresterea foarte rapida a populatiei planetei. Ultima crestere majora a populatiei planetei a fost in 2011, cand s-a nascut al şaptelea miliard. A durat doar 12 ani ca omenirea sa adauge 1 miliard de oameni la populatia sa. Comparativ cu anul 1800, cand omenirea a ajuns la o populatie de 1 miliard, a durat 127 de ani ca sa adauge inca un miliard.

Un alt argument adus de acestia este incalzirea globala, care va schimba sigur modul in care ne hranim. Cu cat mai mult dioxid de carbon este adunat in atmosfera, clima o sa continue sa se incalzeasca, ceea ce va duce la mai multe secete si asadar la producerea a mai putine cereale / fructe / legume, alimente de baza in alimentatia omului.

Alt argument nu este luat in seama de multi oameni: disparitia albinelor. Albinele sunt specii care sunt pe cale de a fi clasificate ca pe cale de dispartie. Multa lume nu intelege faptul ca multe dintre mancarurile de azi nu vor mai fi, daca nu mai exista albinele, precum cafea, ciocolata, vanilie si multe altele.

In al doilea rand, cei care cred ca mancarea nu este o problema, spun ca, desi populatia planetei va creste considerabil, aceasta va avea destule resurse sa putem hrani oameni, si cu incalzirea globala si cu disparitia albinelor, deoarece planeta a supravietuit la asemenea cresteri in populatie.

De oricare parte a acestei discutii esti, sau daca nu iti pasa, totul va fi dezvaluit in anul 2043, an in care se prezice faptul ca populatia planetei va ajunge la 9 miliarde si planeta nostra va fi pusa la incercare.

DANIEL PUȘCAȘ

daniel-puscas

DANIEL PUŞCAŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: