IULIA BOROŞ: Evitarea violenţei în şcoli

Câţi dintre noi nu ajungem acasă distruşi energetic? Stăm câte 5-10 minute şi ne plângem părinţilor despre starea negativă pe care ne-o provoacă profesorul / profesoara X. Dar câţi dintre membrii cadrelor didactice nu au parte de acelaşi sentiment, din partea elevilor? Este şcoala în concordanţă cu elevul din zilele noastre?

Şcoala reprezintă un element foarte important într-o societate, educaţia fiind dată de către profesori pregătiţi, răbdători şi înţelegători.

Ce se întâmplă atunci când aceşti elevi în dezvoltare îşi pierd autocontrolul şi adoptă un comportament nu tocmai convenabil – violenţă, înjurături ş.a.?

Senatorul Şerban Nicolae consideră că majorarea cu o treime a pedepselor din Codul Penal va fi o modalitate de reducere a violenţelor în şcoli (Parlamentarii vor să elimine violenţa din şcoală cu ani grei de închisoare pentru elevi). Acest proiect presupune suportarea tinerilor de peste 16 a unei pedepse petrecută după gratii.

Sunt de acord cu această măsură de reglementare a violenţei în măsura în care atât elevii, cât şi profesorii ar suporta aceeaşi pedeapsă. Din moment ce un elev se simte destul de matur astfel încât să săvârşească unele greşeli, trebuie să fie capabil să răspundă de ele după aceea.

De la grădiniţă copilul este învăţat să adopte un comportament specific unei instituţii de învăţământ, dar se pare că mulţi dintre aceştia au tras chiulul de la orele bunelor maniere. E posibil ca tânărul să fie încărcat cu o doză mare de energie, sau poate din contră, oboseală, iar când acesta este deranjat de o anumită problemă, el să devină revoltat, în special pe profesor.

Psihologul Mihai Copăceanu propune remedierea situaţiei printr-o modalitate amiabilă, pentru că, în opinia dânsului, un elev care are probleme de comportament nu poate fi izolat în aceeaşi celulă cu cineva care a comis crime sau multe altele. („Unii copii ascund în spatele agresivității o suferință, o confuzie, o revoltă”)

Concluzia în ceea ce priveşte acest subiect este că cel mai mare accent ar trebui să fie pus pe educaţie, pe dezvoltarea elevului în şcoală, dar şi pe egalitatea de drepturi dintre acesta şi un profesor.

IULIA BOROŞ

image001

IULIA BOROŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: