CARMEN ARDELEAN & ELENA CIORBA: Nu e pentru fete

Claudiu Mihele, un tânăr în vârstă de 28 de ani din Oradea, lucrează la SC Metalica SA Oradea, la atelierul sculărie. Acesta ne spune că de profesie este inginer horticol, fiind absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea, iar în prezent lucrează ca operator maşini cu comandă numerică.

05tool

Maşină de găurit industrială

Cand este nevoie si au mult de lucru, Claudiu lucreaza si ca lacatus. El lucreaza in aceasta meserie de patru ani.

Claudiu ne marturiseste ca, dat find faptul că locuieste in Oradea, oras in care s-a dezvoltat mai tare industria, iar agricultura a fost distrusa, a ajuns sa lucreze in alt domeniu decat in cel care si-ar fi dorit atat de mult sa faca cariera si care ii plăcea asa tare.

L-am intrebat pe Claudiu ce conditii trebuie sa indeplineasca cineva care ar vrea să se facă lacatus. Am aflat ca, in primul rand,un lacatus trebuie sa stie sa masoare cu toate instrumentele de masurat: şubler, micrometru, ceas comparator si cale.

Pentru meseria de lacatus, trebuie sa cunosti foarte bine desenul tehnic, deoarece atunci cand un proiectant iti aduce desenul unei matrite, trebuie sa stii ce ai de facut si cum va arata acea matrita la final.

Pentru acest lucru, trebuie sa ai dezvoltata si vederea in spatiu.

Atunci cand din proiectare este lansata o matrita, lacatusul face totul de la zero: traseaza placile care vor forma matrita, acestea fiind placa de baza, placa de cap, placa port panson si distantierele, care, dupa ce au fost trasate, sunt tăiate cu oxiacetilenă.

La trasaj trebuie neaparat lasat pe placi un adaos de cativa milimetri, care se numeste adaos de prelucrare.

Un lacatus trebuie sa stie sa foloseasca masinile de gaurit industriale si fierastraul de debitat oteluri, pentru piese care, la randul lor, vor fi parti componente ale unei matrite.

Un lacatus trebuie neaparat sa stie sa foloseasca podul rulant, ne spune Claudiu.

Programul de lucru al lui Claudiu este de opt ore zilnic, la luni pana vineri, si anume de la ora 6 dimineata pana la ora 14.

Am aflat ca un lacatus castiga in jur la 3000 de lei, dacă are experienta, insa el fiind la inceput, castiga 2000 de lei.

În mod normal, un lacatus se pensioneaza la 65 de ani, dupa 40 de ani de munca.

Iată trei motive pro pentru a deveni un lacatus: este o meserie bine platita, este o meserie in care inveti multe lucruri utile si, din cauza ca scolile profesionale sunt putine in acest domeniu, este o meserie rar intalnita si tot mai cautata de angajatori, dar fara prea mare succes.

În opinia lui Claudiu, nu exista motive contra practicarii acestei meserii.

Interlocutorul nostru este de parere ca, fiind o meserie grea, fetele n-o pot practica.

Institutii unde se lucreaza in acest domeniu sunt UAMT, Faist Mekatronic, Premagro, Isrom si multe altele.

Claudiu a ales sa lucreze la SC Metalica SA Oradea, deoarece in acea fabrica ii lucreaza ambii parinti; acestia sunt in alte domenii si au o vechime de peste 40 de ani.

Intre el si colegii lui nu exista nici o concurenta, deoarece fiecare are de executat alt fel de matrita si are un alt timp de predare.

09tool work

CLAUDIU MIHELE

Cel mai important sfat pe care Claudiu l-a primit a fost chiar de la maistrul său, încă de la angajare: „Nimeni nu te va invata tot in aceasta meserie, de aceea incearca s-o «furi» de la cei mai in varstă”.

Claudiu ii sfatuieste pe cei tineri care vor sa devina lacatusi sa urmeze cu incredere aceasta meserie.

Foto şi video: arhiva personală Claudiu Mihele

CARMEN ARDELEAN, ELENA CIORBA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: