LOREDANA PAVEL, DAN CHIŞ & BOGDAN BONDAR: Patrimoniul arheologic orădean

Joi, în data de 23 martie 2017, a avut loc în incinta Bibliotecii Universităţii din Oradea o prezentare despre noile descoperiri arheologice, făcută de prof. univ. dr. Sever Dumitraşcu, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, care este şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, dr. Marinel Roşu, care este expert în arheologie, şi lectorul universitar dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist.

large

Noi am avut placerea de a fi prezenti acolo datorita domnului profesor Bogdan Cosmin, care ne-a dus acolo impreuna cu cativa colegi din alte clase.

In cadrul prezentării am aflat ca, după săpăturile făcute in Piață Unirii in 2015, pentru reamenajare, au fost găsite atât rămășițe ale unor obiecte ceramice, metalice sau de sticla, dar si oase umane si de animale. Aceste artefacte arheologice au fost dezgropate de catre echipe de arheologi si sunt expuse in cadrul unei expozitii in incinta Bibliotecii Universitatii din Oradea.

S-au mai gasit si fundatiile unor cladiri din secolele XVII-XVIII, dar din pacate nu au putut face mai multe investigatii, pentru ca peste aceste fundatii sunt construite in prezent alte cladiri.

De asemenea, prezentatorii ne-au mai vorbit si de dificultatile vietii de arheolog, ne-au prezentat detalii din istoria orasului nostru si ne-au vorbit despre cum unii oameni incearca sa impiedice descoperirile arheologice, din diferite motive.

La inceputul prezentarii, fiecare invitat a spus un discurs despre cum au decurs sapaturile arheologice, despre descoperiri, despre cultura bihoreana sau despre munca lor, in general. Apoi ne-au aratat imagini cu diferite descoperiri arheologice, cu siturile arheologice din Bihor si imagini de la sapaturile facute in Piata Unirii.

In Bihor avem peste 400 de descoperiri, din care mai mult de 100 sunt situri arheologice. Chiar si in Piața Unirii sunt nouă clădiri declarate ca fiind monumente istorice.

De asemenea, in cadrul prezentării am aflat ca Muzeul Tarii Crisurilor, după deschidere, va avea o biblioteca de specialitate (istorie, stiinte ale naturii si arheologie), cu peste 6.000 de carti.

A fost o experienta interesanta si ne-am bucurat sa aflam mai multe despre istoria orasului nostru.

LOREDANA PAVEL, DAN CHIŞ, BOGDAN BONDAR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: