LAVINIA HĂLMĂGEAN & RAREŞ ERDELI: Pasionată de tir sportiv

Molnár Eliza, în vârstă de 22 de ani, din Oradea, este anul I la master, Kinetoterapie – Reeducare funcţională, la Universitatea din Oradea. Ea practică şi tirul sportiv de la vârsta de 15 ani, după ce o prietena a invitat-o într-o zi la antrenament.

tir02

Molnár Eliza

Eliza spune ca la inceput nu era hotarata sa faca sport de performanta, dar ii era rusine sa il anunte pe antrenor ca nu mai vrea sa vina. Zilele treceau si dupa două – trei luni se declara molipsita de tir.

In prezent este antrenata de Adriana Floruţa si foloseste Feinwerkbau 800 X la aer comprimat 10 metri si Anschütz 1913, la glont 50m.

Cea mai importanta competitie la care a participat a fost la Universiada din Gwangju, Coreea de Sud. Cel mai mare punctaj obtinut la proba de glont a fost 576 din 600, iar la aer comprimat 418.3, la doar 0.3 puncte de recordul national. Ambele rezultate le-a obtinut la competitii interne.

Eliza spunea ca a fost nevoita sa renunte la foarte multe lucruri pentru acest sport. In primul rand, a renuntat la iesirile dese cu prietenii, deoarece trebuia sa fie odihnita la antrenament. A mai renuntat la Facultatea de Istorie, care ar fi pasionat-o foarte mult, dar nu ar fi fost in stare sa se implice 100%, daca voia sa practice in acelasi timp si tirul.

Pe langa acestea, mai sunt multe aspecte din viata de zi cu zi la care trebuie sa renunte daca vrea sa faca sport de performanta, ele afecteaza foarte mult si relatiile sociale si de familie. De asemenea, a renuntat si la o bursa Erasmus in cadrul facultatii de master, pentru a se putea concentra la competitiile importante.

tir05

Eliza incurajeaza si alti tineri sa practice acest sport. „E un sport deosebit care dezvolta capacitatea de a ne controla in orice situatie tensionata, te ajuta sa te dezvolti spiritual, mental si colectivul de sportivi este foarte potrivit pentru a cunoaste persoane noi”, a declarat Molnár Eliza.

Sursă foto: arhiva personală Molnár Eliza

rares si lavinia

RAREŞ ERDELI şi LAVINIA HĂLMĂGEAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: