Mark Lukacs: „Fă chestiuni practice şi nu te lamenta!”

 

Miercuri, 15 martie 2017, am avut prilejul să dau piept cu meseria de PR şi marketing manager, prin intermediul lui Mark Lukacs, un tânăr de 21 de ani, student în anul III la Universitatea Babes Bolyai, departamentul comunicare şi relaţii publice. Chiar dacă încă este student, Mark şi-a luat viaţa în mâini şi, datorită ambiţiei şi muncii depuse, azi lucrează ca PR şi marketing manager în cadrul lanţului local de librării şi cafenele de carte R&R Group. În rândurile care urmează, vom vedea cu ce se mănâncă această meserie de PR şi marketing manager, care sunt studiile necesare pentru a urma această meserie şi alte detalii referitoare la cariera de PR.

mark

Mark Lukacs

Chiar daca PR-ul si marketing manager-ul sunt doua teritorii diferite, Mark ne-a marturisit ca „aceste domenii merg mana-n mana, fiind oarecum dependente unul de altul”. Ocupatia unui PR si marketing manager depinde de specificul fiecarei firme: persoana in cauza se ingrijeste de imaginea firmei, o promoveaza prin diferite mijloace, creeaza acel ceva care o face unica, si totodata invata „să gândească ca firma, sa fie vocea ei” – după cum ne spune Mark.

In ceea ce privesc cursurile care trebuiesc urmate pentru aceasta meserie, Mark ne-a marturisit ca un PR are nevoie de studii superioare in cadrul departamentului de comunicare si relatii publice.

Pentru cei care spun ca invatamantul romanesc se bazeaza doar pe teorie, Mark are un mesaj surprinzator: „Studiile care pregatesc un viitor PR si Marketing Manager se bazeaza pe ceea ce faci, nu pe diploma pe care o ai”. Asadar, aceasta meserie este optima pentru cei care vor sa-si dovedeasca abilitatile si capacitatea de comunicare cu oamenii.

In ceea ce priveste concurenta la o astfel de facultate, care te pregateste pentru viata de PR, este una foarte mare, deoarece oamenii sunt pasionati de aceasta meserie, in care „nu ai timp sa te plictisesti”, fiecare zi aducand ceva nou. Multi suntem deja ingroziti gandindu-ne ca vom pasi in maturitate si ca vom fi nevoiti sa munci opt – nouă ore pe zi. Ei bine, un PR si marketing manager NU prea are un program fix de lucru, acest fapt fiind influentat de firma respectiva: „Uneori lucrez 4-5 ore la salon, alteori am de lucru si acasa. Totul depinde activitatile pe care trebuie sa le finalizez in ziua respectiva”, spune Mark.

Avand in vedere ca fiinta umana este motivata sa duca un lucru la bun-sfarsit prin recompense, meseria de PR este una destul de satisfacatoare din punct de vedere finaniciar, salariul oscilând intre 1.500 de lei si cateva mii bune de euro, acest lucru fiind influentat de marimea firmei, de responsabilitatea pe care ti-o asumi si, bineinteles, de oras.

De asemenea, Mark ne-a marturisit ca aceasta meserie este cu adevarat una de viitor, deoarece „oamenii vor sa facă firme cat mai umane”. In interviul acordat, Mark ne-a dat trei motive pentru a alege meseria de PR si marketing manager: in aceasta meserie plictisela si rutina sunt lucruri cu care nu te vei inatlni, ai posibilitatea de a castiga bani frumosi si totodata te dezvolti din toate punctele de vedere.

Dar, cum spune o vorbă, „una caldă, una rece”, aceasta meserie are şi dezavantaje: instabilitatea programului şi cea financiara, stresul si presiunea care apasa pe umerii tai.

Mark ne-a marturisit ca cel mai important sfat in cariera l-a primit in liceu, dar i s-a confirmat la facultate: „Teoria este o moneda ce o poti lua de la cursuri. Fă chestii practice, nu te lamenta!”

„Tehnologia a avut un impact colosal in meseria de PR si marketing manager”,spune Mark, deoarece pana nu demult oamenii nici nu cunosteau notiunea de Internet”. De asemenea, Facebook-ul are un impact puternic in promovarea firmelor.

Asadar, aceasta este meseria de PR si marketing manager. Ii multumim lui Mark pentru timpul acordat si pentru sfaturile din clipul de mai jos.

De asemenea, dorim sa le multumim saloanelor de carte R&R, care ne-au ajutat cu locatia in care am filmat.

Vizitaţi saloanele de carte de pe Republicii, numărul 22, pe cele din Cetate si nu uitati: Fiți „puși pe treabă”!

ADRIANA ȘTIUBE

17392805_1213061735482174_45736477_n

Mark alături de subsemnata

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: