„Nufărul este în mâini bune”. VIDEO

Redăm discursul domnului Andrei Togor de la asociația Aqua Crisius, susţinut la APM Bihor, cu prilejul expoziţiei colective „Wetlands”, a unui grup de elevi ai Liceului Onisifor Ghibu. Filmare: Horea Bochiş. Culegere text: Andrei Oros

„În primul rând, vreau să vă felicit pentru faptul că sunteți atat de activi pe partea de protecție a mediului. Vreau să vă spun că în decursul zilei de ieri am montat un țarc în Băile Felix, unde știți că există bazinele de beton alimentate cu apa termală ce alimenta și lacul cu nuferi care, momentan, este mort.

Am dori să aducem roșioara termală aici. Deja nufărul termal este aclimatizat. Practic, intenționăm aducerea speciilor aproape de arealul lor natural, de unde au dispărut momentan, iar ca răspuns la ce urmează să se întâmple cu lacul și rezervația, noi suntem obligați prin convenția de custodie pe care am semnat-o cu Ministerul Mediului să asigurăm starea de conservare favorabilă a habitatului și a speciilor de acolo și încercăm prin toate mijloacele, să avem apă termală în rezervație.

Un lucru greu, foarte complex, cu atât mai mult cu cât implică foarte multe persoane și aspectul economic deloc neglijabil. Sperăm că în decurs de câțiva ani, căci lucrurile nu se pot schimba peste noapte, să avem din nou speciile acolo, iar ceea ce vreau să vă spun este că nufărul este în mâini foarte bune, iar roșioara, tocmai din acest motiv, vrem să o aducem pentru a putea, în bazinul respectiv, să se reproducă natural, ceea ce teoretic ar fi o soluție de compromis pentru specie.

Vorbind de specie, cum a spus domnul Nagy, se găsește doar aici. Din informațiile recente, pentru că eu comunic cu cei care încă păstrează roșioara în acvarii, singurul mediu în care trăiesc acum, roșioara nu a dispărut, doar pentru că nu supraviețuiește în ape reci, ci tocmai am o informație care îmi confirmă că nu este foarte sensibilă la apele reci, dar a dispărut pentru că a dispărut lacul, efectiv nu a mai avut apă, un pește nu poate supraviețui fără apă, indiferent de temperatura ei.

Mulțumesc pentru invitație, sper ca răspunsul meu să vă mulțumească”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: