NICOLAE MUSCĂ & DARIUS BALA: De vorbă cu doamna bibliotecară

Am purtat o discuție cu doamna bibliotecară a Liceului Onisifor Ghibu Oradea, despre noul ei post în cadrul şcolii noastre. Temele au fost diverse – de la întrebări cu privire la experiența necesară până la impactul tehnologiei, dar și impactul tehnologiei în domeniul lecturii.

bibliotecara

FLORICA ROIBU

Doamna bibliotecară se numeşte Florica Roibu, a urmat Liceul Teoretic Aurel Lazăr din Oradea, apoi, în cadrul Universității din Oradea, a studiat inginerie managerială și tehnologică, finalizând cu studii postuniversitare la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Istorie, cu specializare în biblioteconomie.

Aceasta ne-a spus că activează în acest domeniu de 20 ani, în cadrul unui liceu tehnic, dar din dorința de a avea mai mulți cititori, s-a mutat în liceul nostru, care este unul teoretic.

Întrebată de studiile necesare în acest domeniu, aceasta ne-a spus că a studiat biblioteconomia, dar este de părere că dragostea pentru copii constituie și ea o parte fundamentală a acestui domeniu.

Programul de muncă este de opt ore, zilnic, între orele 8 și 16:30, de luni până joi, iar vinerea până la ora 14.

Despre programele informatice folosite în cadrul bibliotecii, doamna Florica Roibu ne-a mărturisit că în acest moment nu dispune de un anume program, dar în viitorul apropiat va exista unul.

Evoluția rapidă a cărților electronice are, în opinia dânsei, un impact negativ, aceasta fiind de părere că „nu este totuna să lecturezi o carte, să simți paginile unei cărți sau să citești direct de pe telefonul mobil sau de pe calculator”.

Totodată, aceasta crede că viitorul cărții tipărite nu este strălucit, dar va rămâne destul de bun.

În ceea ce privește dezinteresul noii generații cu privire la cititul cărților, doamna bibliotecară nu s-a lovit de acest impediment în cadrul liceului nostru; din contră, dorința elevilor noștri de a lectura a lăsat-o plăcut surprinsă.

Literatura favorită a domniei-sale este literatura română, aceasta avându-l ca autor favorit pe Liviu Rebreanu, iar ca operă preferată romanul „Ion”.

În încheiere, ca recomandare, doamna bibliotecar ne-a declarat următoarele: „Un copil care citește va fi un adult care gândește. Copilul de astăzi este tânărul de mâine, iar dacă plăcerea pentru lectură se învață încă din copilărie, acel copil își va găsi mereu timp pentru această activitate de minte și suflet când va fi adult”.

Doamna Florica Roibu îi invită cu drag la bibliotecă pe toți cititorii școlii.

NICOLAE MUSCĂ, DARIUS BALA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: