SZABO PAULA: „Dă-i viață sufletului tău, nu droguri!”

Demarat încă din anul şcolar 2015-2016, proiectul „Împreună suntem mai puternici” – ce are ca scop prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor în activităţi extraşcolare de petrecere a timpului liber, activităţi cu caracter cultural-artistic sau sportiv sau care presupun dezvoltarea de creaţii personale, prin intermediul cărora să se promoveze un mesaj antidrog – prinde contur şi în acest an şcolar 2016-2017, cu titlul sugestiv „Dă-i viață sufletului tău, nu droguri!”

image002

Împreună cu colegii mei, patru la număr, şi prof. Violeta Jăhăleanu, ne-am propus aşadar să continuăm activităţile derulate în şcoală anul trecut în cadrul Concursului Naţional Antidrog „Împreună”, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a informa adolescenţii, a-i conştientiza cu privire la riscurile şi efectele consumului, recreaţional sau experimental de droguri.

Din nefericire, drogurile schimbă totul, plăcerea poate deveni în scurt timp durere. La fel ca alcoolul, drogurile ne dau o falsă impresie ca scăpăm de probleme. Poate uităm pe moment de ele, dar de scăpat nu vom scăpa, pentru ca nu ni le rezolva nimeni. În momente dificile ale vieții noastre, ar trebui să ne adunăm și să căutăm o altfel de ieșire, una care ne poate duce către lumină, nu către întuneric. Drogurile sunt o capcană ușoară și mulți tineri cad în ea. Tot mai mulți tineri văd în droguri un mod de distracție, însă de aici și până la dependență nu este decât un pas.

Motivaţia cinică a consumatorului de droguri constă în evitarea sau depăşirea eşecurilor, nevoia evadării rapide din condiţiile existenţei concrete, subjugatoare, devenind o compensaţie fizică pentru uitarea greutăţilor vieţii.

Prin consumul frecvent de droguri, se inoculează individului dependenţa fizică de a-şi potoli reacţiile de tulburare, se stabilizează adaptarea organismului la efectele nocive şi la necesitatea consumării unor doze mai mari, pentru a se înlătura disconfortul. Se generează astfel, un dualism existenţial dominat de necesitate de a consuma fără întrerupere droguri, pentru evitarea crizelor de abstinenţă, care îi provoacă dificultăţi greu suportabile.

Cu cât m-am documentat mai mult despre subiect, mi-am dat seama că informaţiile primate până în acest moment despre subiect au fost minimale sau aproape deloc, de aceea am răspuns pozitiv invitaţiei de a face parte din echipa antidrog a liceului.

Ne-am propus să facem acest lucru pe parcursul câtorva luni, din octombrie până în martie, timp în care vom realiza diferite activităţi în care ne dorim să angrenăm un număr cât mai mare de tineri. Printre activităţile propuse etalez câteva: activități de diseminare a activităților din cadrul Concursului Național de Proiecte Antidrog „Împreună” 2016; lansarea paginii de Facebook LOGO ÎMPREUNĂ; articole publicate în diverse reviste, blog-uri, pagină de Facebook; eveniment Părinte într-o lume plină de provocări; eveniment de Crăciun – Voluntariada cadourilor; concurs de afișe și fotografii; flash mob realizat în curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea; competiție sportivă la nivelul școlii; eveniment Primăvara din sufletul copilului; sesiune de comunicări interactive cu reprezentanți din cadrul bisericii, poliției, Fundației Încrederea, Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judeţului Bihor.

Doresc să etalez în cele ce urmează schema conceptuală cu privire la proiectul ce urmează a fi realizat, gândită de colegul meu Andrei Oros din clasa a X-a D.

„Echipa va aborda tematica concursului din punctul de vedere al artistului, al omului de știință și al omului de rând. Atingerea obiectivului echipei, educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului, este plănuită ca fiind o operațiune complexă ce se va întinde pe o perioadă de câteva luni de zile. Va mobiliza și se va folosi de ajutorul multor instituții și parteneri oficiali. Campania subiectivă va fi propagată puternic în Oradea prin intermediul diverselor mijloace publicitare. Se vor organiza numeroase colaborări practice, direct utile campaniei, echipei și a publicului implicat. Numeroase experimente științifice din domeniul chimiei drogurilor și a sociologiei populației vor fi efectuate de echipă și aplicate fructuos în proiect. Echipa cercetează, alături de foști activiști în domeniu, rezultatele acțiunilor lor și mentalități de lucru. Nu suntem și nu vom fi niciodată singurii luptători. Vom conecta oamenii ce se zbat să răzbească împotriva umbrei drogurilor ce se așterne tot mai mult asupra tineretului.

Derulăm evenimente deschise pentru toată lumea în care prezentăm lupta împotriva drogurilor, a stilului de viață nesănătos. Vom promova mișcarea fizică și intelectuală, prin activități sportive și educaționale. Ne vom prezenta campania, vom atrage simpatizanți, ne vom forma baza umană a campaniei. Comunitatea tânără a orașului nostru este principalul beneficiar al acestor evenimente.

Luăm legătura cu persoane care s-au drogat în viața lor și s-au lăsat, sau au continuat pe acest drum întunecat. Colecționăm povești de viață, de moarte, cronici ale persoanelor care încearcă să scape de viciile dobândite, dar nu pot. Toate acestea le vom analiza și vom prezenta publicului toate fețele uzului de droguri.

Vom realiza numeroase elemente grafice, de campanie, pe care le vom include portofoliului nostru, de concurs și de viață.

La finalul perioadei de pregătire: punem cap la cap toată munca noastră, toate analizele, toate rezultatele, toate poveștile adunate…tot ce am făcut, în portofoliul pentru concurs.

Ne pregătim să mergem mai departe, să ducem lupta mai sus, mai vehement.

Orice s-ar întâmpla, vom ține campania vie, nu vom lăsa jarul să se răcească.

Așteptăm evaluarea juriului concursului, sprijiniți de toate faptele bune, practice pe care le-am realizat în campanie.”

Mulţumim instituţiilor care ne-au sprijinit în acest demers: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinților Adoptivi – Oradea, Fundația Încrederea Oradea, Școala Gimnazială Octavian Goga Oradea, Școala Gimnazială Avram Iancu Oradea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bihor.

SZABO PAULA

szabo-paula

SZABO PAULA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: