ADRIANA ŞTIUBE: A fi sau a nu fi elev în Austria?

Mulţi dintre noi ne-am dori să fim elevi în alte ţări, deoarece „sistemul din România este prea greu” sau „ne solicită prea mult” şi se pot aduce multe alte argumente care să susţină această dorinţă. Hai să vedem în rândurile următoare ce presupune viaţa de elev în Austria!

damaris-gabor

DAMARIS GABOR

Damaris Gabor, în vârstă de 17 ani, este elevă în anul doi la Ganserndorf Bundeshandelsschule – Liceul HAAS, cum îi spun cei „de-ai casei” – din Viena.

Acest liceu are o durată de trei ani, iar la finalizarea acestora NU  se susţine examen de Bacalaureat, ci doar trei examene complexe, scris şi oral, plus o prezentare a  profilului la care ai activat.

În urma promovării acestor examene, elevul primeşte o diplomă care să ateste faptul că a încheiat cei trei ani de studiu.

Damaris frecventează cursurile contabilităţii. „Eu, fiind la Contabilitate, voi susţine, pe lângă cele trei examene complexe, şi o prezentare a unei firme, deoarece acesta este domeniul pe care l-am aprofundat în aceşti ani”, ne-a mărturisit aceasta.

Materiile sunt relativ aceleași ca în sistemul nostru (biologie, germană, engleză, sport ş.a.), doar că matematica se bazează mai mult pe lucruri practice – spre exemplu, calcule care se folosesc în domeniul contabilității.

Totodată, în sistemul austriac se pune mare accent pe Educaţia Tehnologică: elevii sunt învăţaţi să folosească un computer, de la cea mai simpla până la cea mai complexă operaţie: „Se pune mare accent pe studierea programelor Excel, Power Point, Word şi altele, deoarece în domeniul contabilităţii este foarte important să fii familiar cu ele, acestea făcându-ţi munca mult mai uşoară”.

În ceea ce privește practica, elevii au o lună în an în care fac practică la un birou şi – partea cea mai interesantă – sunt plătiți pentru asta.

Nu credeţi că, dacă asta s-ar întâmpla şi în sistemul nostru, elevii ar merge într-un număr mai mare la practică? Ei bine… da!

Un alt lucru surprinzător la sistemul de învăţământ din Austria este acela că școala are anumite perioade în care primește „oaspeți” elevi, cu scopul de a le prezenta școala, profilele acesteia şi, totodată, îi ajută pe tineri să se orienteze spre o posibilă meserie de contabil.

În luna februarie a acestui an, elevii Liceului HAAS vor avea doua zile denumite Business Day, zile în care vor fi puşi în postura unor businessmen, având o vestimentaţie cât mai office şi o atitudine pe măsură; „acest lucru – ne spune Damaris – ne ajută să dăm piept cu ceea ce unii dintre noi o vom numi meserie, având grijă ca fiecare detaliu să fie bine pus la punct, de la vestimentaţie până la munca de birou propriu-zisă.”

Aşadar, punând în balanţă sistemul românesc cu cel austriac, al cărui elev ai vrea să fii?

Foto: arhiva personală Damaris Gabor

ADRIANA ŞTIUBE

adriana-stiube

ADRIANA ȘTIUBE. Sursă imagine: oradealife.ro

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: