DANIEL PUŞCAŞ: Sfârşitul şcolii româneşti?

Decizia luată recent de Dana Nălbaru, fostă cantareata in trupa HI-Q, si soţul acesteia, Dragos Bucur, un actor roman, de a-si retrage fiica, Sofia (9 ani), din scoala romaneasca in favoarea scolii acasa sau homeschooling, a cauzat multe controverse in randul populatiei tarii. Motivul acestei decizii este faptul ca, in ochii lor, scoala produce mult stres si oboseala pentru copii si „le distruge frumusetea interioara”, scrie Dana Nalbaru pe blogul ei.

Aceasta decizie a cauzat o divizare a populatiei intre cei pro si cei contra, asa ca am cerut opinia mai multor oameni.

In primul rand, am intrebat un parinte al unui elev, care a declarat: „Este inacceptabil! Pentru dezvoltarea corecta a copilului, este nevoie ca acesta sa socializeze si cea mai buna metoda sa cunoasca oameni si sa faca noi prieteni este scoala. Profesori care vin acasa nu e destul”.

Conform opiniei unui elev, „şcoala e grea si obositoare. Daca parintii mei ar fi in alta situatie financiara, as opta pentru scoala acasa”.

In opinia mea, dupa opt ani de scoala, pot sa spun cu certitudine ca scoala romanesca este obositoare si grea, mai ales in perioada examenelor, tezelor etc., dar daca as putea allege, nu as opta pentru homeschooling. Pentru ca un copil sa ajunga un om cu o meserie importanta in viata acesta, intr-adevar trebuie sa socializeze in afara profesorilor care vin acasa, parintilor, copiilor vecini. In societatea noastra contemporana, orice cunostinta este binevenita, intr-un fel sau altul. Daca un om nu cunoaste multi oameni, cine o sa-l ajute cand va avea nevoie?Cine va fi acolo pentru el cand parintii nu mai sunt si va avea nevoie de cineva sa râdă cu el sau sa planga cu el?

Este posibil ca departarea de societate să cauzeze si probleme mai tarziu, la cautarea unui job, a partenerului de viata etc.

Viata este un mare domino, orice decizie ne poate afecta pe veci. Si oricat de grea sau obositoare ar fi scoala romaneasca, oricine poate invinge acele obstacole cu putina vointa si sa ajunga la urmatoarea etapa in viată.

Dar, ca orice decizie luata de oameni cunoscuti, poate influenţa oamenii de rand sa opteze pentru homeschooling, ca pe un fel de trend si sunt sigur ca mai multi parinti vor considera aceasta optiune. Pe acesti parinti ii rog sa isi puna intrebarea: „Ce vrea copilul meu?” nu „Ce vreau eu pentru copilul meu?”

In final, aceasta intamplare poate influenţa putin scoala romaneasca. Poate fi acesta doar un eveniment minor sau sfarsitul scolii romanesti?

DANIEL PUŞCAŞ

daniel-puscas-ok

DANIEL PUŞCAŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: