Educaţie, nu perfecţiune

Într-o scrisoare pe care Brandy Young, învăţătoare la scoala elementară, a adresat-o parintilor, aceasta spune următoarele:După multe cercetări in aceasta vara, incerc ceva nou. Temele vor consta numai în munca pe care elevul nu a terminat-o in timpul orelor de curs. În acest an, nu vor fi teme alocate anume. Cercetarile nu au reusit sa demonstreze ca temele îmbunătăţesc performantele elevului. Mai degraba, va rog sa va petreceti serile facand lucruri care sunt dovedite a se corela cu succesul copilului – luati cina impreuna, cititi impreuna, jucati-va afara si duceti-va copilul la culcare mai devreme.” Aceasta scrisoare poate constitui un vis pentru elevi, dar atrage curiozitate si din partea celor nefamiliarizati cu aceasta abordare.

O nouă politică a temelor

Un studiu din 2015 facut de American Journal of Family Therapy arata ca, in multe cazuri, elevii din scoala elementara sunt incarcati cu pana la de trei ori mai multe teme decat se recomandă. Asa ca Brandy Young nu merge doar pe o presupunere, are o multime de date si experienta care o vor ajuta. In anul scolar 2016-2017, elevii ei vor merge acasa fara nicio tema, avand de facut doar ce nu reusesc sa termine la scoala. Pare povestea unui singur invatator care isi face de cap, dar nu este asa: Young are sprijinul celorlalti invatatori si profesori, al administratorului si, bineinteles, al parintilor.

De asemenea, nu este nici singurul profesor si nici singura scoala care face o schimbare in acest sens. In ultimul timp se aude din ce in ce mai des de „problemele actualului sistem de invatamant”, iar unele state din America deja incearca sa le rezolve. Se pare ca exista o ţară-model, in care visele oricarui elev devin realitate, talentele si calitatile sunt tratate cu seriozitate, iar invatatul este o placere a elevului. Aceasta tara este Finlanda, aflată în topul tarilor cu cel mai bun sistem de invatamant.

„O superputere a educaţiei”

Procentul din Finlanda de absolvire a liceului este de 93%, in timp ce in Canada este de 78%, America 75%; la noi in tara acest procent se plaseaza undeva intre 60-70%. Cele mai importante aspecte? Finlanda stie ca profesorii buni sunt esentiali. Doar 10% dintre absolventi sunt acceptati in programul de predare, iar profesorii sunt la fel de stimati ca doctorii sau avocatii.

Read the rest in Paperless

MIRCEA SUCIU

mircea-suciu

MIRCEA SUCIU

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: