BOGDAN BONDAR: Ziariştii, o specie pe cale de dispariţie?

In anii ’90 ziarele erau in floare, oamenii consumau presa scrisa sub forma de ziare si reviste din greu. Ca dovada, existau numeroase posturi de corectori si editori la ziare, dar in ziua de azi, la orice ziar te duci, abia daca mai gasesti cate un corector. Pe atunci fiecare ziarist era specializat pe „felia” lui, iar astazi vei gasi de multe ori ziaristi din lumea sportului la conferinte ce tin de alte subiecte – politica, de exemplu. Meseria de ziarist devine mai putin importanta pe zi ce trece. Exista pana si software care poate scrie articole in locul oamenilor.

Aceste  lucruri le-am aflat la o conferinta tinuta de cativa dintre membrii Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Bihor (http://www.uzpbihor.ro/ ) si anume Dinicu Braghină, Gabriel Bonaciu şi Şerban Carţiş. Acestia ne-au vorbit despre jurnalism in general si despre viata de ziarist. Ne-au povestit cum jurnalismul este ca un virus pe care, odata ce il contactezi, nu te mai poti lasa de el. Il poti da la o parte o vreme, dar inevitabil te vei intoarce la el din nou. De asemenea, ne-au povestit despre dificultatile vietii de jurnalist: tot timpul te afli sub cronometru, trebuie sa dai informatii corecte tot timpul, stresul continuu si oamenii care uneori vor sa te si ia la pumni (la propriu), cand scrii ceva ce nu le place despre ei.

Revenind la ideea pe care am inceput-o in primul paragraf, cel mai probabil ca ziaristii sunt o specie pe cale de disparitie. Odata cu aparitia Internetului, oamenii depind tot mai putin de ziare, reviste de hartie si televizor pentru a-si lua informatiile. Oamenii isi iau informatiile tot mai des de pe Internet, iar ziarele trebuie sa se adapteze, dar de disparut nu vor disparea, pentru ca ele sunt sursa din care blog-urile si alte publicatii online isi iau informatiile.

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Bihor este o organizatie deschisa, din care pot face parte pana si elevi de liceu ca si noi ( http://www.uzpbihor.ro/inscrieri/ ), trebuie doar sa fii inscris la sectia de jurnalism, sa completezi o cerere de inscriere, sa dai cópii de buletin, poze cu tine si o cotizatie anuala (pe undeva pe la 150 de lei, nu imi mai amintesc suma exacta).

Daca esti pasionat de jurnalism si vrei sa urmezi aceasta cariera, iti recomand sa intri in contact cu cei de la UZP Bihor ( gasesti aici datele de contact: http://www.uzpbihor.ro/contact/ ) si sa incerci chiar sa devii unul din membrii lor. Te va ajuta foarte mult sa cunosti oameni din domeniu si sa stai pe langa oameni din acest domeniu pe viitor. De asemenea, te va ajuta sa te dezvolti ca persoana.

Din Liceul Ghibu au fost de faţă câţiva elevi din clasa XII B – Andreea Gyongyosi, Paula Rada, Denisa Cotro şi subsemnatul.

La conferinta a fost prezenta si o fata din liceul Mihai Eminescu, care era foarte emotiva cand s-a alaturat UZP Bihor, iar cu timpul a reusit sa-si invinga emotiile si astazi poate tine linistita chiar si discursuri in fata unui public.

BOGDAN BONDAR

elevi-ghibu

Participantii de la Ghibu

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: