ALEXANDRA BOCHIŞ & ALEXANDRA LUCACIU: Spune ,,STOP” etnobotanicelor!

În 30 martie 2016, un reprezentant al Asociatiei „Încrederea” ne-a invitat in sala festiva impreuna cu clasa a IX-a A pentru a ne prezenta consecinţele etnobotanicelor. Spre marea noastra uimire, am aflat ca judetul Bihor este pe locul al IV-lea in Romania, unde se vand si se consuma etnobotanice.

 etno

Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici.

Poate pentru unii este o noutate, dar de ceva timp, in compozitia acestor amestecuri se foloseste si otrava pentru soareci.

Uimitor este felul in care acestea sunt exploatate. Traficantii isi exploateaza marfa in ambalaje cat mai atragatoare pentru consumatori.

Etnobotanicele ne influenteaza in diferite moduri, dar cel mai afectat este organismul nostru. Vorbitorul ne-a dat ca exemple doua cazuri. In primul caz, este vorba despre o fata de 16 ani, care din cauza etnobotanicelor a ajuns cu probleme foarte grave la stomac, iar singura cale de a salva-o a fost sa-i taie jumatate din stomac. Iar in cel de-al doilea caz, este vorba despre un baiat tot de 16 ani, care a ajuns intr-o stare critica la urgent, tot din cauza etnobotanicilor, iar medicul a fost nevoit sa-i taie intestinul gros, in locul caruia are o punga.

De nenumrate ori, persoanele abuzeaza de aceste substante si ajung la supradoza. V-ati intrebat care sunt efectele supradozelor? Daca nu, va spunem noi: din cauza supradozelor se poate ajunge la atac cerebral, paranoia, dializă si multe altele.

Sunt şi efecte cornice, după o perioadă îndelungată de consum de etnobotanice: dependenta psihica, dependenta fizica, pierdere in greutate, stricarea / caderea dintilor, episoade psihotice, halucinatii, incoerenta, risc crescut de atacuri cerebrale, probleme medicale severe.

Ni s-a prezentat un filmulet legat de comportamentul unor persoane cand sunt sub influenta acestora:

Evident ca nu toate persoanele reactioneaza la fel ca si persoana din videoclip, unele persoane au o stare de „fericire”:

Este timpul sa spunem STOP etnobotanicelor!

ALEXANDRA BOCHIŞ, ALEXANDRA LUCACIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: