LARISA DAVID: Cartea gesturilor europene

După cum spune autorul acestei cărţi, Petter Collet, „Studiul conduitelor europene reprezintă o provocare deosebită, nu numai pentru că acestea sunt atat de diferite, dar şi pentru că Europa se află într-un moment al marilor schimbări”.

80_ninja_1În această carte regăsim descrise unele gesturi sau expresii ale chipului care pot însemna ceva într-o ţară şi altceva în alta.

Semnificaţiile gesturilor sunt în strânsă legătură cu istoria şi civilizaţia unui popor. „Cartea gesturilor europene”, de Peter Collet, este un ghid la îndemâna oricărui globe-trotter, un îndreptar noncomformist şi amuzant, ilustrat cu episoade inedite din experienţa proprie a autorului, de călător prin ţările europene.

Autorul face o observaţie interesantă, în ce măsură se deosebesc gesturile, comportamentul, atitudinea socială, semiologia gestuală la nordici faţă de sudici. În general, nordicul este mai econom, mai distant, tăcut, individualist, în timp ce sudicii sunt mai deschisi, largi în a face noi prietenii, vorbăreţi, gestuali – dau foarte mult din mâini, spre deosebire de nordici, care într-o conversaţie ţin mâinile pe lângă corp.

Despre curăţenie

Am rămas plăcut surprinsă de tot subiectul cărţii, dar cel mai mult am fost impresionata de subiectul curățeniei. Am aflat cantitățile de săpun utilizate de către fiecare nație în parte, câtă apă, cremă, antiperspirant sau parfum utilizează fiecare popor european.

Regina Elizabeta I se spăla doar o dată pe lună, „indiferent dacă avea nevoie sau nu”. În același timp, străzile gemeau de gunoaie în putrefacție.

„Viitorul rege Ludovic al XIII-lea nu a fost spălat pe picioare până la vârsta de 7 ani.”

„Pentru a-și păstra curățenia – sau mai degrabă pentru a crea iluzia acesteia – aristocrații francezi apelau la materiale textile, parfumuri și pudră. Într-o carte a bunelor maniere publicată în 1671, apărea următoarea indicație: «Copiii ar trebui să-și șteargă fața și ochii cu o pânză albă, care curăță și lasă culoarea tenului așa cum este ea de la natură. Spălatul cu apă este dăunător vederii, cauzează dureri de dinți și guturai, determină paloarea feței și o face mai vulnerabilă la frig iarna și la soare vara».”

„Nemțoaicele manifestă o grijă deosebită pentru pielea lor, dar sunt cu mult mai puțin interesate de parfumuri sau machiaj. Pentru ele, ceea ce contează este înfățișarea naturală, tinerească, și de aceea sunt mari consumatoare de cremă de corp. Se dau în vânt după cremele antirid, folosite de aproape o treime din populația feminină. Bărbații din Germania folosesc și ei creme de față și loțiuni, în parte datorită îngâmfării lor genuine. Nemții din vest se spală de două ori mai des decît esticii, tot ei folosesc de două ori mai mult gel de păr și cremă antirid.”

„Într-un top al igienei, italienii sunt fruntași, iar spaniolii codași.”

„Pentru englezoaica de nivel mediu contează să arate inteligentă și să miroase atrăgător, chiar dacă acest lucru implică o sumă de artificii. Starea pielii nu e atât de importantă pentru englezoaice, întrucât climatul blând este favorabil acesteia, dar și pentru că ele sunt mult mai resemnate în fața ridurilor.”

Despre infidelitate

Un alt aspect interesant pentru mine a fost cel legat de infidelitate. Există patru tipuri majore de infidelitate. Primul nu implică nimic mai mult decât o intimitate împărtăşită între două persoane în condiţiile în care cel puţin una dintre ele este căsătorită. Aceste acte de infidelitate sunt deseori realizate prin scrisori, mesaje, prin telefon, email-uri etc. Deşi componenta fizică este absentă, ele pot fi la fel de periculoase ca o relaţie sexuală, mai ales daca generează ataşamente puternice.

80_ninja_2Al doilea tip este „aventura de-o noapte”, în care un cuplu are o scurtă aventură, dar nu consolidează relaţia. Al treilea tip implică o relaţie mai lungă care durează de la câteva săptămâni la câteva luni, iar al patrulea este o relaţie de lunga durată, de exemplu între un bărbat însurat şi amanta lui.

LARISA DAVID

LARISA DAVID

LARISA DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: