Drum de cenușă

În perioada 24-28 aprilie 2023, un grup de 25 de elevi și zece profesori ai Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea au participat la o mobilitate Erasmus la școala parteneră Szkoła Mistrzostwa Sportowego din Wieliczca, Polonia. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului Erasmus United we stand. Divided we fall, cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. Deoarece cel de-al doilea an al Acreditării Erasmus Educație Școlară are ca teme Incluziunea, Toleranța și Diversitatea, am ales vizita la lagărul de concentrare Auschwitz Birkenau, pentru a ilustra ce efecte a avut în trecut discriminarea și lipsa toleranței. (Prof. LUCIA CIGHIR)

Aflându-mă în lagărul de concentrare, am simțit o durere și o dezamăgire imensă în suflet, răutatea oamenilor din anii 1940-1945 și ura pe care au avut-o față de poporul evreu, dar și de oamenii de rasă „inferioară”, m-a dezamăgit și m-a făcut să privesc într-un alt mod pe cei din jurul meu.

Foto: Salomeea Buda

Un lucru care m-a întristat mult a fost soarta pe care cei nevrednici de muncă, își aveau soarta, la fel și mii de copilași nevinovați, camera de gazare, un loc îngrozitor și înspăimântător, iar apoi, fără milă, erau arși in cuptoare, prefăcându-i astfel în cenușă.

Foto: Salomeea Buda

Cu multele informații primite din partea celor de acolo și nu numai, am putut sa înțeleg că, prin simplul fapt ca nu am fost eu in locul celor mii de oameni, chinuiți si torturați, sunt indemnata să imi iubesc si respect aproapele, să ofer o mana de ajutor, nu sa afund pe cel neajutorat.

SALOMEEA BUDA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: