Pentru mine, dansul popular nu înseamnă doar o activitate extracuriculară, ci înseamnă o pasiune pe care am reușit și o fructific de aproximativ nouă ani. O pasiune care pentru mine este terapie, reușind să îmi las problemele acasă când plec la o repetiție.
În ceea ce privește un spectacol, nimic nu mă bucură mai mult decât zâmbetele spectatorilor, care dau un rost multelor ore de lucru din spatele unei coregrafii de câteva minute. Fiind conștientă cât de greu este să pui bazele unui festival sau spectacol, și mai ales unul de folcor, am un imens respect pentru profesorii Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea pentru ambiția și puterea de care aceștia dau dovadă, prin realizarea unui adevărat eveniment, intitulat Din zestrea strămoșilor.
Acești profesori, prin intermediul spectacolului, își propun să promoveze folclorul românesc sub orice formă – de la cântec până la dans și la creații artistice, în scris sau cu obiecte de decor. Pe cei interesați îi invit să intre pe link-ul de mai sus, pentru a vedea mai multe detalii.
În calitate de dansatoare amatoare, le sugerez celor pasionați să participe în număr cât mai mare. De asemenea, celor de toate vârstele le transmit să fie mândri pentru că sunt români și, de asemenea, să își cunoască folclorul, deoarece este foarte deosebit și merită să fie cunoscut în toată lumea.
Q&A
Deși în zilele noastre generația tânără fuge de folclor, în colegiul nostru se află mai mulți purtători de tradiții. Una dintre persoanele păstrătoare este Antonia Ciura, din clasa XI A, cu care am avut plăcerea de a discuta. Aceasta a avut amabilitatea de a ne raspunde la câteva întrebări.

De cât timp practici dansul popular și în cadrul cărui ansamblu?
Fac dansuri de trei ani în cadrul Ansamblului Vetre Bihorene. Am ales acest ansamblu la propunerea unei prietene, unde am fost întâmpinată de un colectiv minunat, acesta fiind unul dintre cele mai importante aspecte pentru care am decis sa fac parte din echipa lor.
Ce te-a făcut să te apuci de dansuri?
Văzându-mi prietenele din ansamblu la câteva nunți, mi-am dat seama că asta este ceea ce vreau să fac și eu, așa că am decis să mă apuc de dansuri populare.
De ce ai ales dansul popular?
Pasiunea pentru dansurile populare vine din familie, încă de la bunici. Am crescut cu muzica populară, fapt ce m-a ajutat în ceea ce fac acum.
Cine te-a îndrumat să iți dezvolți această pasiune?
Părinții, fiind și ei pasionați de dansurile populare, sunt cei care au insistat să învăț și eu și să păstrez tradiția și obiceiurile din zona noastră.
Spune-ne ce îți place cel mai mult la folclorul bihorean.
Atât dansurile de Bihor, cât și obiceiurile de la nunți sunt ceva unic. Folclorul bihorean care ne-a fost lăsat de atâția ani trebuie păstrat și dus mai departe și la următoarele generații.

Ce sfat le dai celor care vor să se apuce de dansuri populare?
Un sfat pentru cei ce vor să se apuce de dansurile populare este acela că, indiferent de ceea cred alții, întrucât generația nouă nu apreciază obiceiurile și valorile tradiționale, ar trebui să facă ceea ce le place, fără a ține cont de prejudecăți.
au consemnat ANAMARIA OMUȚ și BIANCA HADADI

