Un loc încărcat emoțional

ÎN PERIOADA 24-28 APRILIE 2023, UN GRUP DE 25 DE ELEVI ȘI ZECE PROFESORI AI COLEGIULUI NAȚIONAL ONISIFOR GHIBU ORADEA AU PARTICIPAT LA O MOBILITATE ERASMUS LA ȘCOALA PARTENERĂ SZKOŁA MISTRZOSTWA SPORTOWEGO DIN WIELICZCA, POLONIA. ACEASTĂ MOBILITATE A AVUT LOC ÎN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS UNITED WE STAND. DIVIDED WE FALL, CU NUMĂRUL 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. DEOARECE CEL DE-AL DOILEA AN AL ACREDITĂRII ERASMUS EDUCAȚIE ȘCOLARĂ ARE CA TEME INCLUZIUNEA, TOLERANȚA ȘI DIVERSITATEA, AM ALES VIZITA LA LAGĂRUL DE CONCENTRARE AUSCHWITZ BIRKENAU, PENTRU A ILUSTRA CE EFECTE A AVUT ÎN TRECUT DISCRIMINAREA ȘI LIPSA TOLERANȚEI. (PROF. LUCIA CIGHIR)

Vizita la lagărul Auschwitz-Birkenau ne-a oferit un contraexemplu al raportării noastre în societate în ceea ce privește incluziunea, diversitatea și toleranța. Am observat cat de mult rău au adus lumii măsurile antisemite, rasiale și xenofobe luate în cel de-al Doilea Război Mondial, iar astfel atitudinea mea față de cei din jur s-a schimbat radical.

Lagărul Auschwitz nu este un obiectiv turistic, însă este un loc cu o puternica încărcătură emoțională, care cu siguranță mi-a influențat toată viata. Lucrurile personale ale victimelor, locurile inumane  văzute acolo, pozele și explicațiile ghidului m au făcut sa înțeleg cât de important este sa ii respectam, înțelegem, toleram și includem pe oamenii din jurul nostru, indiferent de religia lor, de rasă, de etnie etc., căci în final cu toții suntem oameni egali și toti avem dreptul la viață.  

Fotogalerie: Roxana Nistor

Odată ce am intrat în incinta lagărului, am intrat într-o lume de coșmar, o lume în care puteai simți durerea sufletelor nevinovate care au fost torturate. Doar  vizualizarea locului a trezit în mine o suferință cumplită și totodată o sensibilitate profunda față de numeroasele victime.  Chiar dacă la început mi -a fost greu sa cred ca un om, o ființă umană ar putea face atât de mult rău unui seamăn de-al său, pe măsură ce înaintam in incinta lagărului am înțeles că, în acel moment, umanitatea a ajuns la un regres de neimaginat. Noi nu putem schimba istoria, dar dacă conștientizăm deciziile greșite luate de strămoșii  noștri și consecințelor acestora, putem avea o puternică influența asupra viitorului, pentru ca astfel de evenimente macabre să  nu se  mai repete vreodată.

Așadar, consider că fiecare om trebuie să meargă cel puțin o dată să viziteze lagărul Auschwitz ca să înțeleagă că ura și discriminarea fata de alți oameni duc doar la situații negative și la cumplite suferințe atât fizice cât și psihice.

Într o lume în care nu exista toleranta și acceptare, se poate repeta, metaforic vorbind, ce s-a întâmplat în cel De-al Doilea Război Mondial, de aceea trebuie sa contribuim cu toții la clădirea unei lumi noi, al cărei fundament este reprezentat de incluziune, toleranta  și diversitate.

ROXANA NISTOR

ROXANA NISTOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: