ANDREEA: Printre umbrele trecutului

ÎN PERIOADA 24-28 APRILIE 2023, UN GRUP DE 25 DE ELEVI ȘI ZECE PROFESORI AI COLEGIULUI NAȚIONAL ONISIFOR GHIBU ORADEA AU PARTICIPAT LA O MOBILITATE ERASMUS LA ȘCOALA PARTENERĂ SZKOŁA MISTRZOSTWA SPORTOWEGO DIN WIELICZCA, POLONIA. ACEASTĂ MOBILITATE A AVUT LOC ÎN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS UNITED WE STAND. DIVIDED WE FALL, CU NUMĂRUL 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. DEOARECE CEL DE-AL DOILEA AN AL ACREDITĂRII ERASMUS EDUCAȚIE ȘCOLARĂ ARE CA TEME INCLUZIUNEA, TOLERANȚA ȘI DIVERSITATEA, AM ALES VIZITA LA LAGĂRUL DE CONCENTRARE AUSCHWITZ BIRKENAU, PENTRU A ILUSTRA CE EFECTE A AVUT ÎN TRECUT DISCRIMINAREA ȘI LIPSA TOLERANȚEI. (PROF. LUCIA CIGHIR)

Probabil niciun eveniment petrecut de-a lungul istoriei n-a întrecut brutalitatea, cruzimea și dezumanizarea pe care au suferit-o evreii, rromii și alte grupuri (în mare parte defavorizate) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma vizitei la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau din cadrul programului Erasmus am aflat cu adevărat ce a însemnat și înseamnă Holocaustul, un eveniment atât de recent ce încă ne bântuie și în zilele noastre, cu supraviețuitori și făptași ce încă se află în viață, și ce consecințe catastrofice pot aduce ura și intoleranța față de cel diferit de noi.

Numai vizitând aceste locuri în care atât de mulți oameni au suferit așa de mult—un concept, cât de cât, macabru— realizăm cât de norocoși suntem, de fapt. Aceștia au fost întâi înșelați, iar apoi brutalizați, înrobiți, omorâți și maltratați în feluri inimaginabile, doar datorită faptului că aparțineau unui anumit grup. Pentru mine și probabil pentru mulți alții impactul cel mai mare au avut-o camerele dedicate fotografiilor și obiectelor copiilor; e devastator gândul că acei lideri au văzut niște copii mici și credeau că uciderea lor fără milă e un lucru justificat și drept doar fiindcă aceștia erau evrei, rromi, slavi ș.a.

A fost, într-adevăr, o lecție de istorie pe viu din care cu toții avem ceva de învățat. Chiar dacă nu avem abilitatea de a schimba istoria, o avem pe cea de a nu o repeta.

ANDREEA BOT

ANDREEA BOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: