În perioada 24-28 aprilie 2023, un grup de 25 de elevi și zece profesori ai Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea au participat la o mobilitate Erasmus la școala parteneră Szkoła Mistrzostwa Sportowego din Wieliczca, Polonia. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului Erasmus United we stand. Divided we fall, cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. Deoarece cel de-al doilea an al Acreditării Erasmus Educație Școlară are ca teme Incluziunea, Toleranța și Diversitatea, am ales vizita la lagărul de concentrare Auschwitz Birkenau, pentru a ilustra ce efecte a avut în trecut discriminarea și lipsa toleranței. (Prof. LUCIA CIGHIR)
Acest loc, încărcat de istorie și suferință, a lăsat un impact profund asupra mea.
Vizita noastră la acest complex a durat în jur de trei ore. Am vizitat atât secțiunea Auschwitz I, cât și cea de la Birkenau, unde am putut vedea în realitate ororile regimului nazist. De la celebra intrare cu sloganul „Arbeit macht frei” (Munca te face liber) până la șinele de tren de la Birkenau, am vizitat toate acele obiective cunoscute din poze, dar și multe altele. Experiența de pe teren nu se poate compara cu nimic altceva. Este de-a dreptul cutremurător. Fiecare cameră este încărcată de durere, iar atrocitățile ce s-au întâmplat acolo nu vor fi uitate niciodată.
Am aflat multe lucruri noi terifiante despre Auschwitz și despre modul în care tratau oamenii de acolo. Am putut vizita de la camerele unde dormeau până la tribunalul fals pe care îl aveau în lagăr prin care condamnau la pedepse crâncene prizonierii.
Vizita mi-a schimbat mult percepția despre acel loc și despre evenimentele tragice petrecute acolo. Am aflat că și oameni cu mare influență și cu mulți bani, care aveau nevoie de forță de muncă ieftinăm au participat la acel masacru. În plus, am mai aflat lucruri noi despre modul în care naziștii îi terorizau psihic pe deținuți, distrugându-le orice speranță la eliberare. Am văzut condițiile în care erau înghesuiți oamenii în barăci și lucrurile dezgustătoare la care îi supuneau naziștii pe deținuți.

Cel mai mult m-au cutremurat cuptoarele de incinerare de la Auschwitz. Întreaga cameră păstrată în condițiile inițiale creează o atmosferă apăsătoare.

A doua imagine este dintr-una din barăcile unde erau ținuți prizonierii de la Birkenau, înghesuiți în condiții neigienice și supuși atât frigului, cât și bolilor.

O altă imagine cu impact puternic este zidul de execuție original de la Auschwitz, unde prizonierii erau aliniați și împușcați fără milă. Ca să-și bată joc de cetățenii polonezi, de Ziua Națională a Poloniei, după ce statul a fost dezmembrat de naziști și sovietici, au adunat mai mulți oameni și i-au împușcat, pentru a le demonstra că Polonia nu mai există.
În concluzie, vizita de la Auschwitz a avut un impact profund asupra mea și m-a ajutat să înțeleg mai bine evenimentele ce s-au petrecut acolo. Această pată neagră în istoria Europei trebuie păstrată și prezentată și generațiilor următoare, pentru ca istoria să nu se mai repete!
ALEX-DARIUS TOPAI