TRUPE DE ELITĂ 2023: Pasionat de lingvistică

LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.

CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA LUI RAUL JURCUȚ, CLASA PROF. DANIELA KELE, CALIFICAT LA ETAPA NAȚIONALĂ A OLIMPIADEI DE LINGVISTICĂ „SOLOMON MARCUS”, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR RUXANDRA GAVRA.

Pasiunea mea pentru lingvistică a început în primul an de liceu, în perioada orelor  online, atunci când doamna profesoară de limba şi literatura română, Ruxandra Gavra, ne-a arătat un subiect dat la olimpiadă într-unul din anii școlari precedenți.

Când am văzut subiectul, mi-am dat seama că ar fi o provocare să încerc, cu atât mai mult cu cât mă axasem pe matematică în anii anteriori. M-am străduit să rezolv subiectul primit, apoi a urmat înscrierea și pregătirea pentru olimpiadă.

Când mă pregătesc, încep cu rezolvarea problemelor mai ușoare și apoi trec la cele mai dificile. Din punctul meu de vedere, problemele pot fi ordonate crescător astfel: numere, morfologie verbală, morfologie nominală și semantică, dacă ne raportăm la complexitatea lor şi la timpul alocat rezolvării cerinţelor. Pentru a rămâne într-o stare pozitivă și activă, mă pregătesc la lingvistică din două în două zile sau în momentul când am destul timp liber.

Dacă ar fi să mă autoevaluez, eu cred că talentul meu este de 45%, munca 20%, auto-motivația 25% și motivația 10%.

Doamna profesoară Ruxandra Gavra a jucat un rol important în pregătirea mea pentru olimpiada de lingvistică, deoarece, fără implicarea dumneaei, nu aș fi aflat de această olimpiadă și nu aș fi ajuns la o asemenea performanță.

Până acum am mai participat la olimpiada de matematică, sub coordonarea doamnei prof. Daniela Kele, la cea de limba latină, îndrumat de doamna prof. Laura Lazăr, la cea de fizică, coordonat de doamnele prof. Claudia Târb și Gabriela Beleneș, și la cea de informatică, fiind pregătit de doamnele prof. Alina Luncan și Nicoleta Turean.

Cred că secretul reușitei mele este relaxarea și concentrarea pe ceea ce vreau să fac și să obțin; să fiu odihnit și să fiu doar eu și obiectivul țintă spre care aspir. Consider că oricine poate ajunge să aibă rezultate foarte bune atâta vreme cât şi-a stabilit un obiectiv şi se pregăteşte din timp, temeinic, având un program bine stabilit.

Îmi petrec timpul liber prin practicarea hobbyurilor mele legate de informatică. Am descoperit această pasiune încă din clasa a V-a, de când am început să studiem tehnologia informaţiei şi informatică. Înțelegeam destul de repede modul de programare a taskurilor și astfel a început să-mi placă foarte mult acest domeniu, devenind repede un hobby. Mărturisesc că doresc să-mi dezvolt capacitatea de cunoaştere în IT şi îmi doresc o carieră în robotică, aşa că, la absolvirea liceului, voi opta pentru a studia informatica fie în ţară, fie în străinătate.

Pentru mine, participarea la olimpiadă înseamnă să aștern pe foaie toate cunoștințele asimilate în anii precedenți, fiind o experienţă plăcută din toate punctele de vedere, antrenându-mi capacitatea de a gândi, puterea de concentrare şi spiritul competitiv. Participarea la etapa națională presupune o pregătire mai intensă, la un nivel mai ridicat. Acolo am şansa să întâlnesc concurenți foarte bine pregătiți și, totodată, cu această ocazie, pot vizita locuri noi, pot socializa și mă descopăr și pe mine: conştientizez că pot mai mult și toate acestea îmi dau încredere în mine, ajutându-mă să evoluez.

În acest an, am obţinut premiul al doilea la etapa judeţeană, cu 71,67 de puncte, calificându-mă astfel la etapa naţională a Olimpiadei de Lingvistică „Solomon Marcus”, care a avut loc la Bucureşti, în 1 aprilie. Chiar dacă nu am obţinut vreun premiu, am rămas cu trăiri frumoase și cu mintea antrenată. Sunt mulțumit de ce am obținut și îmi propun să particip şi în viitor. Îmi doresc să repet experienţa din anul şcolar precedent, când am obţinut menţiune la etapa naţională şi am avut şansa de a lua parte la APLO (Asia Pacific Linguistics Olympiad), alături de concurenţi din alte ţări, toţi fiind uniţi de pasiunea pentru lingvistică.

Mă bucur că am reuşit să mă calific în ultimii doi ani la etapa naţională, mă bucur că am avut şansa să particip la o experienţă deosebit de frumoasă, mă bucur că am avut parte de atâta susţinere din partea profesorilor, din partea conducerii şcolii şi din partea colegilor. Faptul că toţi au avut încredere în mine m-a încurajat şi m-a responsabilizat. Pentru mine a fost o onoare să reprezint Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” la etapa naţională.

RAUL JURCUȚ

RAUL JURCUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: