În perioada 24-28 aprilie 2023, un grup de 25 de elevi și zece profesori ai Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea au participat la o mobilitate Erasmus la școala parteneră Szkoła Mistrzostwa Sportowego din Wieliczca, Polonia. Această mobilitate a avut loc în cadrul proiectului Erasmus United we stand. Divided we fall, cu numărul 2022-1-RO01-KA121-SCH-000065509. Deoarece cel de-al doilea an al Acreditării Erasmus Educație Școlară are ca teme Incluziunea, Toleranța și Diversitatea, am ales vizita la lagărul de concentrare Auschwitz Birkenau, pentru a ilustra ce efecte a avut în trecut discriminarea și lipsa toleranței. (Prof. LUCIA CIGHIR)
Din momentul în care am început să mergem pe acele cărări din cadrul lagărului de concentrare Auschwitz, am trăit un sentiment ciudat – umblam în acelaşi loc unde au umblat şi deţinuţii de acolo. Era fascinant, dar şi terifiant în acelaşi timp. Când am intrat în clădirile unde, cândva, erau condamnate acele suflete nevinovate, simţeam un gol în stomac.
A fost de-a dreptul terifiant când am intrat în camerele de gazare şi crematoriile unde erau arse trupurile evreilor, romilor, polonezilor şi deţinuţilor de război. Văzând obiectele personale, cazarmamentul şi locul unde trăiau, am rămas pur şi simplu fără cuvinte. Nu-mi pot imagina câtă ură şi cruzime a existat în inimile ofiţerilor şi populaţiei germane faţă de aceşti oameni care nu au făcut nimic rău să fie trataţi şi batjocoriţi în asemenea fel.



Mă bucur că am avut şansa să vizitez acest loc şi să îmi fac o impresie mai bună despre ororile petrecute acum 83-78 de ani aici. Toată lumea ar trebui să ştie ce a fost aici şi să inţeleagă lucrul acesta pentru a nu se mai repeta asemenea greşeli.
Părerea mea este că aceşti oameni nu meritau chinuţi şi să aibă o astfel de soartă oribilă şi cruntă, iar aceste
evenimente ar trebui cunoscute de cât mai multă lume, pentru că ce s-a întâmplat aici nu poate fi uitat atât de uşor de întreaga omenire.
DARIUS COCHIOR
Foto: Darius Cochior