SARA: Riscul aparține fericirii

Cu toții ajungem să trăim o perioadă în care ne întrebăm cum vom putea să atingem adevărata fericire în forma sa pură și cu totul deosebită. Vom dezlega noi acest mister al vieții sau ne vom lăsa pradă slăbiciunilor noastre?

Cu această ocazie, o carte potrivită contextului este Absolut tot, de Nicola Yoon. Cartea are o scriere naturală și cursivă, iar firul narativ prezintă poveste lui Madeline Whittier. Maddy trăiește alături de mama ei și, ocazional, își petrece o mare parte din zi alături de Carla, asistentă medicală. De când era foarte mică, Maddy suferă de o afecțiune (SCID), care o împiedică să ia contact cu exteriorul. Pentru tânăra visătoare, conceptul de a se bucura de aerul curat sau orice altceva rămâne doar o senzație pe care o dezvoltă în imaginația ei.

Bineînțeles, Maddy nu poate să atingă pe nimeni și nimic înainte de a fi dezinfectat, însă se apropie foarte mult de Olly, vecinul său, luând naștere o frumoasă prietenie. Încet, prietenia dintre ei se preschimbă în ceva mai mult, iar tânăra descoperă iubirea de care până în acel moment nu auzise decât în cărțile ce îi constituiau lumea creată în viziunea sa.

Având un moment de meditație asupra vieții sale, Maddy hotărăște a-și asuma riscul de a ieși afară. Pleacă într-o călătorie cu Olly, însă lucrurile se complică, iar viața tinerei este în pericol când începe a nu se simți bine. Este preluată de cadrul medical, care într-un final află că Maddy de fapt nu e bolnavă de acea afecțiune care i-a privat toată viața de oportunitățile și valorile normalității.

Într-un târziu a ajuns să fie fericită cu adevărat și să-și continue viața așa cum își închipuia din totdeauna.

Această carte maschează într-un mod inventiv ideea de înec în propria viață neputicioasă care pare a constitui o forță dominantă în cazul lui Maddy, o determină a nu ezita și de a-și urma cel mai mare vis, de a fi liberă. Este un text cu o poveste romantică și cu o ușoară dramă, însă cu un impact unic asupra cititorului, urmărind un mesaj optimist.

Absolut tot a avut un impact atât de mare încât s-a produs un film regizat de Stella Meghie. Personal, nu consider că filmul respectă în totalitate cartea, deoarece surprinde mai greu esența lui Maddy și gândurile care o împing pe protagonistă spre riscul de a fi expusă. În mare parte filmul prezintă ideea de iubire, dar nu destul prezența conflictului interior pe care Maddy îl trăiește.

Află povestea lui Maddy aici, pe LOGO paper, și descoperă o carte care îți va schimba perspectiva asupra vieții.

Absolut tot, autor: Nicola Yoon, nr. pagini: 336, traducător: Roxana Coțovanu, Editura Youngart, se poate achiziționa online

SARA GAVRIȘ

SARA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: