LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.
CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA ROXANEI NISTOR, ELEVĂ ÎN CLASA A X-A, CLASA PROF. CĂLIN PERȚE, CALIFICATĂ LA ETAPA NAȚIONALĂ A OLIMPIADEI DE ISTORIE, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR LIVIA IVAN.
Sunt pasionată de istorie încă din clasa a -IV-a, când am studiat prima dată această materie. De atunci am început să fiu interesată de vechile civilizații și de modul în care strămoșii noștri și-au petrecut viața și cum conviețuiau. Dragostea și interesul pentru istorie s-au amplificat pe parcursul gimnaziului și pot spune că a atins apogeul acum, în perioada liceului, eu fiind la profil uman, unde istorie este absolut necesară și se studiază în detaliu. Acum nu mai privesc istoria ca pe o simplă materie, ci ca pe un element vital vieții mele.
Pentru olimpiadă aloc zilnic aproximativ trei sau patru ore. Desigur, atunci când rezolv și subiectele din anii precedenți, petrec mai mult timp, însă rezolvarea efectivă a subiectelor o consider o pregătire indispensabilă, care merită alocarea unui timp mai îndelungat.
Reușita mea este în proporție de 50% muncă și efort, 20% motivația oamenilor din jurul meu, care cred în mine și mă sprijină indiferent de circumstanțe, 20 % automotivație și, deși sună clișeic, doar 10% talent. Însă consider că acel 10% reprezintă baza fundamentală a reușitei mele, iară fără el nimic nu ar fi fost posibil.
Doamna profesoară Livia Ivan a jucat cel mai important rol în pregătirea mea, fără îndoială. Dânsa mi-a pregătit lecțiile în detaliu, mi le-a explicat, mi- a corectat subiectele pe care le lucram si își aloca timp și pentru pregătiri , atât fizice, cât și online. De asemenea, doamna Ivan a fost si un mare sprijin moral pentru mine, întrucât mă încuraja mereu și îmi oferea încrederea de care aveam nevoie cu disperare. Vreau să îi mulțumesc pentru tot efortul depus pentru pregătirea mea , pentru timpul alocat si pentru răbdarea pe care a avut-o cu mine, fiindcă fără ea nu cred că aș fi putut ajunge aici.
În ceea ce privește participarea mea la alte concursuri școlare, m am calificat și anul trecut la Olimpiada natională de istorie, unde am reușit să iau mențiune, iar anul acesta, pe lângă olimpiada la istorie, m am calificat și la olimpiada națională de cultură și spiritualitate românească, ce va avea loc în luna mai, în Oradea. Am mai participat și la alte olimpiade, însă nu am obținut rezultate atât de surprinzătoare ca acestea. Nu pot spune că am un secret propriu-zis pentru reușita mea. Consider că doar iubirea pe care o am față de această materie mă diferențiază de ceilalți elevi și m a ajutat să ajung până aici. Desigur, și munca în plus este un aspect ce trebuie luat în considerare, deci secretul reușitei mele este simbioza dintre pasiune și muncă. Atunci când faci ceea ce îți place, succesul vine de la sine.
Pentru a ajunge la astfel de rezultate, un elev pasionat de istorie ar trebui să vadă această materie ca pe o poveste fără final, nu ca pe o materie unde trebuie să tocească mulți ani și numele personalităților. Istoria nu reprezintă o lume moartă, ci o lume de unde prezentul se inspiră mereu. După ce elevul cunoaște cu adevărat care este rolul istoriei, acesta trebuie să dedice mult timp pentru parcurgerea materiei și pentru rezolvarea subiectelor. Sunt convinsă că dacă respectă acești pași, orice elev pasionat de istorie va obține un rezultat bun care îl va ambiționa în continuare.
Atunci când nu învăț, îmi petrec timpul liber ca orice alt adolescent. Ies afară cu prietenii, mă uit la filme, citesc, ascult muzică sau petrec timp cu familia. Sunt de părere că timpul liber este foarte important pentru a avea reușite pe plan academic, deoarece suprasolicitarea poate afecta capacitatea elevilor de a învăța. De aceea elevii trebuie să își structureze timpul eficient și sa nu uite de pauze.
În viitor mi- as dori să urmez o carieră care să fructifice pasiunea mea pentru istorie. Mi -ar plăcea să fiu profesoară de istorie sau chiar arheolog. Îmi plac mult și copii și aș vrea să lucrez cu ei și să îi influențez pe parcursul vieții lor școlare. Deși se spune că viitorul nu e bătut în cuie, sunt destul de sigură că acesta este drumul meu, însă sunt deschisă și spre alte opțiuni.
Olimpiada Națională de istorie se ține la Râmnicu Vâlcea, între 10-14 aprilie, la Colegiul Național Alexandru Lahovari, iar în celelalte zile voi avea ocazia să vizitez orașul și alte obiective turistice din apropiere. Reprezint colegiul nostru cu multă mândrie și entuziasm, sper să duc numele școlii cât mai departe și să îmi fac profesorii mândri. Școala noastră este într-adevăr una specială, din toate punctele de vedere, și merită să fie recunoscută la nivel național și internațional.
Așadar, îi încurajez pe toți elevii să aibă încredere în ei și în capacitatea lor și să participe laolimpiadele școlare, indiferent de materie. Pe lângă susținerea examenului propriu-zis și așteptarea cu sufletul la gură a rezultatelor, participarea la olimpiadele naționale reprezintă și un mijloc de socializare prin care se formează strânse prietenii și, de asemenea, este un prilej de a vizita locuri din țara noastră minunată.
ROXANA NISTOR
