TRUPE DE ELITĂ 2023: Orice dorință poate deveni realitate

LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.

CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA LUI MANUEL MAGHIAR, ELEV ÎN CLASA A VII-A F, CLASA PROF. DIANA LASLĂU, CALIFICAT LA CONCURSUL NAȚIONAL „TERRA – MICA OLIMPIADĂ DE GEOGRAFIE”, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR CAMELIA GĂVRUȚA.

Pasiunea mea pentru Geografie a început de când eram mic. Cu timpul, studiind tot mai mult, mi-am dat seama că tot ce ține de această disciplină îmi stârnește o mare curiozitate și în același timp o mare satisfacție. În clasa a IV-a a fost momentul în care am realizat că Geografia este o disciplină foarte complexă și că informațiile învățate erau foarte valoroase și în viața de zi cu zi. Cu ajutorul părinților mei, am reușit să capăt mai multă încredere în mine și să evoluez pe zi ce trece.

La șase ani, am primit în dar mai multe cărți de joc cu țări și capitale și un atlas cu toate steagurile. De aici a început călătoria mea în fascinanta lume a geografiei, pe care eu o consider un canal prin intermediul căruia accesez lumi diferite, care își dezvăluie misterele cu fiecare informație nou învățată. Cu trecerea timpului, am început să citesc din ce în ce mai multe materiale, articole publicate pe diverse teme legate de Geografie. Enciclopediile primite în dar le răsfoiesc și acum cu mare drag.

Pregătirea mea este una continuă, dar in perioada concursurilor timpul alocat este de cel puțin două ore de învățat zilnic. Suplimentar acumulării de informații, trebuie foarte mult exercițiu la hartă. Camera mea arată ca un mic laborator de geografie, cu hărți mari pe pereți. Am avut o mare provocare cu învățarea denumirilor, când m-am pregătit din materia despre continentul Asia. Erau momente în care realizam cât de grea e de fapt Geografia.

După părerea mea, există o rețetă pentru a face performanță, iar ingredientele sunt: muncă 50%, motivație 20 % și restul talent. Da, chiar e nevoie de talent, deoarece sunt discipline la care, deși învăț mult, poate nu reușesc să obțin aceleași rezultate ca și la cele pe care le fac din pasiune și ajutat de talent.

Am primit un sprijin necondiționat, o îndrumare continuă, disponibilitate și răbdare infinită de la doamna profesoară Camelia Găvruța, care m-a însoțit în această călătorie și care a simțit din primul moment pasiunea mea pentru Geografie. Încrederea ce vine din siguranța că ai pe cineva lângă tine, la fiecare pas, este foarte importantă.

În ceea ce privește participarea la concursuri și olimpiade școlare la diferite discipline, am profitat de fiecare oportunitate, începând din clasa a IV-a, iar anul trecut am participat pentru prima dată la Olimpiada de Geografie. Rezultatul obținut m-a determinat să cred că sunt foarte aproape de a-mi îndeplini visul de a mă califica la faza națională, motiv pentru care am rămas la fel de motivat și optimist.

Această reușită a venit ca un răspuns la o dorință foarte mare de-a mea. Am fost conștient tot timpul că nu trebuie să abandonez ideea, și astfel, la un moment dat, se va întâmpla. Pas cu pas, cu perseverență și determinare, orice dorință poate deveni realitate. Cred cu tărie că e foarte important să visăm.

Pentru ca un elev pasionat de Geografie să ajungă la astfel de rezultate, în primul rând ar trebui să aibă șansa să fie la o școală unde este ajutat, să întâlnească un profesor dispus să îl îndrume și să nu uităm că trebuie să muncească foarte mult.

Provocarea este foarte mare pentru a reuși să îți faci timp și pentru alte activități, hobby-uri, deoarece școala și pregătirea suplimentară pentru olimpiadă îți ocupă mult timp. Cu toate acestea, am realizat de curând că cel puțin o oră de sport pe zi este foarte importantă inclusiv pentru randamentul la învățare.

Am observat un alt lucru foarte interesant: atunci când fac o simplă plimbare și mă uit în jurul meu, văd tot ceea ce mă înconjoară prin prisma informațiilor deja învățate. De exemplu, încerc să identific elemente de vegetație sau fauna. Sunt foarte entuziasmat când ajung în locuri noi, mai ales atunci când destinațiile mele sunt subiecte pe care le-am studiat. Pasiunea pentru Geografie a alimentat și o pasiune pentru călătorii.

Sunt convins că Geografia va fi pentru mine un capitol foarte important pe tot parcursul vieții, dar totuși, când mă gândesc ce carieră aș vrea să urmez în viitor, gândul meu rămâne tot la dorința de a fi aproape de oameni ca medic. Probabil că este prea devreme să consider acest gând o decizie, dar sunt încrezător că pot reuși și cu acest vis.

Gândurile mele sunt îndreptate către următoarea etapă, etapa națională, ce va avea loc în data de 13 mai 2023, în Oradea. Am înțeles în cei trei ani de zile de când sunt elev al Colegiului Național Onisifor Ghibu că este foarte important și ne motivează mult interesul și susținerea pe care o primim din partea școlii. Sentimentul de mândrie este reciproc și mă bucur de fiecare dată că fac parte din această comunitate.

MANUEL MAGHIAR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: