În general sunt sporturi sau hobby-uri practicate cu precădere de baieti. Poți însă întâlni uneori în domenii care par preponderent masculine și fete. Un astfel de domeniu este tirul sportiv, pe care Bianca Lezeu îl practică cu rezultate deosebite.
Bianca este o eleva a colegiului nostru din clasa a XII-a B, care timpul liber si-l dedica tirului sportiv. Astazi am avut ocazia de a discuta cu ea si de a-i pune cateva intrebari despre pasiunea ei.
Ce este tirul sportiv?
BIANCA: Tirul este un sport olimpic cu o istorie destul de veche in Romania care se poate practica pe diferite discipline: pusca, pistol, talere si arc. Eu de exemplu fac tir sportiv de 8 ani si practic pusca, aer comprimat si glonț.
Care este diferenta intre aer comprimat si glont?
BIANCA: Diferenta principala constă in faptul ca aerul compimat se trage de la o distanta de 10 metri cu alice, pe cand glontul se trage de la o distanra de 50 de metri la categoria mea cu cartușe. O alta diferenta ar fi ca sezonul de aer comprimat este iarna, pe cand sezonul de glont vara iar in sezonul de glont este compus din trei pozitii olimpice si anume: genunchi, culcat si picioare.
Tu ce sezon preferi mai mult? Cel de aer comprimat sau cel de glont?
BIANCA:Eu prefer sezonul de glont, deoarece mi se pare mai divers decat cel cu aer comprimat.
Avand in vedere ca mi-ai spus mai devreme ca la glont sunt trei pozitii olimpice, tu pe care o preferi mai mult? Care iti este mai avantajoasa?
BIANCA: Proba mea preferată este cea de culcat. Este una dintre cele mai dureroase la nivel fizic, deoarece toată greutatea pustii sta sprijinita de o curea doar pe mana stânga, dar o consider o poziție foarte frumoasa și din care poți obține rezultate bune.
Ce echipamente se folosesc in practicarea acestui sport?
BIANCA: La pușca folosim mai multe echipamente, de la costumele de corp la haina și pantalonul exterior care ne oferă stabilitate, la ghete, mănuși pe ambele mâini, cozoroc, obturator. Sunt destul de multe, mai ales in sezonul de glonț, unde mai adăugăm și curelele, sacii pentru genunchi.
Cum se desfasoara o competitie de tir sportiv?
BIANCA: Competițiile de tir diferă de la o proba la alta, dar toate sunt pe timp și după un anumit număr de focuri. De exemplu, la arc se trag de obicei doua manșe a câte 60 focuri, din care adunate, dacă esti in primii opt, ajungi in finala, și anume in lupta pentru podium.
Cum ai descoperit acest sport?
BIANCA: Tirul sportiv l-am descoperit la scoala in clasa a IV-a. Eram destul de mica, dar m-a pasionat inca de la inceput. Antrenorii mei, Leț Vasile si Adriana Floruța, au venit pentru preselectii la scoala unde studiez si in prezent, si anume Colegiul Onisifor Ghibu, si de atunci am inceput sa indragesc aces sport si sa depun tot mai mult efort pentru a ajunge unde imi doresc.
Care a fost cel mai mare rezultat pe care l-ai obtinut intr-o competitie de tir sportiv?
BIANCA: La aer comprimat in etapa de la Oradea de acum un an am obtinut 614,9 puncte pentru care am muncit foarte mult. De asemenea am avut rezultate destul de bune si la glont la pozitia culcat pentru care am muncit la fel de mult, iar la Campionatele Nationale pentru juniori din septembrie de anul acesta am obtinut titlul de campioana națională la pozitia genunchi, una dintre cele mai grele pozitii.
a consemnat ARIANA COSMA
