ALESIA: Cu creierul pe pauză

Acum o săptămână am auzit pentru prima oară de Chat GPT de la știri, însă nu i-am dat prea multă atenție, continuându-mi ziua în mod normal. Însa dupa ce am auzit în detaliu despre această aplicație AI, am reflectat mai mult la efectele acesteia pe termen lung, în special în domeniul job-urilor care implică în mod obișnuit task-uri pe care Chat GPT le face în câteva secunde, în comparație cu cele făcute de om și neapărat într-un timp mai lung.

Am utilizat și eu această aplicație, am cerut ajutorul lui Chat GPT în a-mi crea un eseu la Istorie, pentru ora în particular.

Iată ce a ieșit:

Evul Mediu în România a fost perioada dintre secolele IX și XV, marcată de formarea statelor medievale și de influența culturală a Bisericii Ortodoxe. În această perioadă, țara noastră a fost dominată de mai multe voievodate și state feudale, fiecare având propriile sale tradiții și culturi.

Statele medievale din România, cum ar fi Muntenia, Moldova și Țara Românească, au avut propriile lor sisteme politice și administrative, cu voievozi puternici și curți importante. Acestea au avut, de asemenea, o legătură strânsă cu Biserica Ortodoxă, care a exercitat o influență majoră asupra vieții religioase și culturale a populației.

În această perioadă, țările noastre au trecut prin mai multe conflicte și războaie cu vecinii lor, inclusiv cu Imperiul Otoman. Desi au fost subjugate de către Imperiu pentru o perioadă lungă de timp, populația și cultura românească au reușit să-și păstreze identitatea și au contribuit la dezvoltarea și consolidarea culturii și spiritualității naționale.

În general, Evul Mediu în România a fost o perioadă importantă în istoria țării noastre, marcată de formarea statelor medievale și de influența Bisericii Ortodoxe. Deși a fost o perioadă tulbure, aceasta a permis țării noastre să se dezvolte și să-și păstreze identitatea culturală și spirituală, contribuind la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale.

Foto: Alesia Gavriș

Aplicatia a fost promptă. În doar câteva secunde am avut un eseu întreg, corect, concis și redactat frumos, însă m-a pus pe gânduri, ba chiar tulburat corectitudinea acestuia, limbajul lejer și degajat pe care îl are. asemenea unui elev, așa că m-am afundat mai adânc, într-o încercare de tip capcană pentru șoareci, cu scopul de a afla dacă Chat GPT este cu adevărat viitorul.

Dupa redactarea impecabilă a eseului, m-am decis sa caut tot felul de subiecte, care mai de care mai bizare și interesante, pentru a vedea cum raspunde aplicatia – retete culinare, probleme casnice cum ar fi schimbarea unui bec si multe altele.

În schimb, de fiecare data cand ma apropiam de un subiect mai sensibil, fie o crimă, fie o disparitie, aceasta răspundea detașat, instruit clar să refuze subiecte sensibile.

Este terifiant să vedem unde duce viitorul. Suntem intr-o continua incercare de a ne pune creierul pe pauză, suntem tot mai leneși în fiecare aspect al vietii cotidiene și cred că ar trebui să ne imgrijoreze pe toti aparitia unei asemenea aplicații. Nu ar trebui s-o trecem cu vederea și să fim, ca de obicei, indiferenți.

Ar trebui să ne gândim că, din momentul apariției aplicației Chat GPT, orice scriere personală devine nulă. Orice poate fi copiat, ba chiar îmbunătățit.

Iar dacă asta nu te îngrijorează, ești cetățeanul perfect!

ALESIA GAVRIȘ

ALESIA GAVRIȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: