Umanitatea a evoluat în mod rapid, mulțumită tehnologiei moderne, care se află la îndemâna oricărui om. Această evoluție a adus cu ea o nouă generație, deoarece s-a schimat ceva… Însă nu spre mai bine, zic eu.
Cum va fi viitorul?
Greu de prezis!
„Nu există pe pământ nici un lucru pe care să nu-l poți avea – odată ce ai acceptat mental faptul că îl poți obține.“ (Robert Collier)
Sigur ți s-a întâmplat și ție să fii catalogat, să auzi cât de lipsită de calitați e generația ta… Și e de înțeles!
În comparație cu generaţiile anterioare, tinerii generației noastre sunt grăbiți… Vor totul aici și acum, fără sacrificii. Sunt superficiali, fără rețineri. Sunt mult mai agitaţi, mai nervoşi, mai certăreți. Se concentrează greu, evită asumarea responsabilităţilor.
Totodată, au personalităţi puternice, sunt mai inteligenţi, mai dezinhibaţi şi mai creativi, dar sunt foarte selectivi cu toată lumea.
Chiar dacă ştim mai multe decât generațiile anterioare, majoritatea tinerilor nu cunosc respectul, sunt lipsiţi de valori şi sunt foarte materialişti. Nu știu să sară în ajutorul cuiva live, nu virtual… nu știu să citească o carte, dar știu să citească statusuri, bloguri și noutăți despre „prietenii” de pe social media… nu știu nimic despre cel de-al Doilea Război Mondial, dar știu despre Războiul Strămoșilor din Warcraft.
Stau doar picior peste picior și așteaptă….Așteaptă ceva… Așteaptă să vină cineva care să le pună de-a gata în brațe tot!
Suntem plini de noi, goi pe dinăuntru, din păcate! Tinerii din generația de azi nu știu ce înseamnă să mergi la pas cu un bătrân, care așteaptă cu ochii în lacrimi o mână de ajutor, nu știu ce e în sufletul unui copil orfan sau al unui bolnav din spital! Îi lipsesc șervețelele… Oricum, tinerii nu au de ce să plângă, că nu sunt afectați de nimic. Ei au nevoie de o schimbare radicală, care să îi trezească, ca să înțeleagă nevoia șervețelelor!
Seneca scria: „Tinerii noștri au devenit leneși. Nu iși folosesc talentele și nu există nici o ocupație onorabilă pentru care ar trudi zi și noapte.”
Și avea dreptate! Niciodată două generații nu au fost la fel! Generația trecută nu e ca și a noastră, iar generația care va veni nu va fi ca și a noastră! Ei iși vor găsi propriile convingeri, crezuri, valori și propriul sens în viață; așa cum am procedat și noi. Un proverb chinezesc spunea: „O generaţie plantează copaci și alta se bucură de umbră’’.
Diferenţele dintre generaţii sunt reproşate și de profesori. Nu e de mirare, după ce se întâmplă prin școli în zilele noastre.
E ușor să criticăm sistemul de învăţământ învechit sau să arătăm cu degetul către curricula stufoasă lipsită de aplicabilitate sau să ne plângem de prea multă materie de învățat și de programul lung și încărcat, când majoritatea tinerilor din „generația nemulțumită” nu este în stare să citească cursiv în liceu sau să opereze calcule și nu le place nici să se documenteze suplimentar, nici măcar prin intermediul mijlocului preferat de informare, Internet-ul.
Realitatea este că nimic nu reuşeşte să-i motiveze către performanţă pe tinerii acestei generații, astfel că intră adeseori în conflict cu propriile valori. Acesta este adevărul și motivul pentru care tot mai mulţi elevi îşi pierd interesul pentru şcoală, visând cu ochii deschişi la alte modalităţi facile de a face bani.
Ne place să arătăm că avem milioane de gânduri pe cap, că în capul nostru este un “uragan” însoțit de “tsunami”, însă adevărul este că noi suntem conștienți de prea puține gânduri dintre ele… deoarece nu înțelegem ce-i cu noi în viața noastră, doar într-o măsură foarte mică.
Admir citatul lui William James: „Cea mai mare descoperire a generaţiei mele este faptul că oamenii își pot schimba viaţa, dacă iși schimbă modul de a gândi’’, deoarece mintea ne poate fi prieten, dar și dușman. Felul în care gândim contează cel mai mult, deoarece totul în viață depinde de acel proces al gândirii noastre. Atitudinea și mentalitatea ne pot schimba viața!
Mentalitatea este ca o lentilă prin care vezi lumea. Dacă nu ești mulțumit de ce se întâmplă în viața ta, pune-ți o altă lentilă, deoarece noi controlăm ce ni se întâmplă, prin modul în care gândim.
Viața nu ni se întâmplă!
Viața ne-o facem!
ANDREA BEATRIX PODARU
