„Zâmbind prin lume treci…”

Luni, 16 ianuarie, în sala festivă a Colegiului Naṭional Onisifor Ghibu am comemorat, alături de elevi și profesori, 173 de ani de la moartea domnului Mihai Eminescu. Apusul în planul existenţial al celui care a fost luceafărul poeziei românești a însemnat răsăritul acestuia în planul etern al conștiinţei unui neam întreg.

Prin evenimentul organizat sub îndrumarea tuturor cadrelor didactice din catedra de limba și literatura română, am căutat să trezim în sufletele elevilor dorul de Eminescu prin variate momente artistice care au surprins complexitatea acestei personalităṭi titan a culturii naṭionale, dând la iveală latura sa filosofică, predilecṭia pentru folclorul și istoria neamului românesc, dragostea pentru natură, dar și vulnerabilitatea care răzbate din poezia sa erotică.

Foto: Laura Lazăr

Programul organizat în memoria lui Mihai Eminescu a fost unul dinamic, îmbinând dramatizări, recitaluri, interpretări ale unor poezii și monologuri atent selectate din opera scriitorului, dar și audiṭii ale celor mai răscolitoare melodii din repertoriul autohton dedicate marelui poet.

Elevii talentaţi au dat grai poveștii Eminescu, nu oriunde, ci chiar în odaia poetului, în preajma mesei de lucru a unui scriitor de secol XIX, amenajată cu ustensilele necesare unui spirit creator și câteva obiecte de decor, pentru ca totul să respire un aer autentic. În plus, în sala festivă au fost expuse câteva portrete ale lui Eminescu, realizate de profesori și elevi ai școlii noastre, dar și o colecṭie de volume dedicate poetului comemorat.

În cadrul manifestărilor artistice, s-au remarcat mai mulți elevi. Dramatizarea poemului Floare albastră de către Andrei Leuce și Nadina Popa-Praţa, din clasa a IX-a C, sub coordonarea dnei prof. Nicoleta Cipleu, a fost realizată pe fundal muzical și însoṭită de valsul mai multor perechi de dansatori.

De asemenea, a atras atenṭia și monologul pus în scenă, sub îndrumarea dnei prof. Diana Laslău, de către elevii clasei a VII-a F, Marcus Focșa și Bogdan Beleneși, moment în care Eminescu a fost dedublat, iar în jurul lor au dansat patru muze diafane.

Memorabil a fost și monologul dramatic al lui Toma Nour, interpretat de Patrik Indrie, care a surprins prin intonaţie, frazare și dicṭie, coordonat fiind de dl prof. Alexandru Popoviciu.

Deasupra tuturor s-a ridicat însă un boboc al colegiului nostru, Maria Chirilă, din clasa a IX-a A, care a încheiat apoteotic, fascinându-ne pe toṭi cu interpretarea poeziei eminesciene Pierdută pentru mine, zâmbind prin lume treci.

prof. LAURA BORODAN

Prof. Laura Borodan, talonată de două eleve ale domniei-sale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: