ALISIA & GEORGIANA: Șezătoarea repusă în scenă

Vineri,  9 decembrie, colegiul nostru a luat parte la activitatea Primiți colinda de Crăciun?, realizată  în cadrul proiectului educativ regional  Valori, tradiții și obiceiuri – comori ale sufletului românesc, desfășurată la Colegiul Tehnic Traian Vuia, Oradea.

Această activitate a reunit 11 din cele 17 școli partenere din județ, într-o șezătoare la care elevii au colindat și au realizat obiecte decorative pe care le-au cusut, folosind elemente tradiționale.

Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea a fost reprezentat de elevele Daria Cozman, Iasmina Inga și subsemnatele, Alisia Ungur și Georgiana Caba. A fost o atmosferă de sărbătoare,  care a trezit în sufletul fiecăruia dragostea față de tradiție, obiceiuri, meșteșuguri tradiționale, portul și folclorul românesc.

Sursă imagine: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Îi mulțumim doamnei  profesoare de educație plastică, Violeta Jăhăleanu, pentru că ne-a oferit prilejul să participăm la o altfel de activitate. Aceasta ne-a declarat următoarele: „În prag de sărbătoare, elevii din 11 școli bihorene au participat la activitatea Primiți colinda de Crăciun?, organizată în cadrul proiectului Valori, tradiții și obiceiuri – comori ale sufletului românesc, aflat la cea de-a treia ediție, coordonat de prof. Bungău Angela de la Școala Gimnazială Avram Iancu, Oradea. Participanții au vestit prin colinde și
activități artistice Sărbătoarea Nașterii Domnului, în cadrul unei șezători, menite a-i face pe copii să prețuiască și să respecte obiceiurile, portul românesc și tradițiile poporului în care s-au născut. Colindele autentice, culese de prin satele bihorene, i-au emoționat pe cei prezenți.

Activitatea a adus căldură în suflete, bucuria întâlnirii a reprezentat un imbold în a păstra ceea ce au primit moștenire, zestrea străbună, prețuind-o și promovând-o mai departe.

Felicit româncuțele ce au reprezentat colegiul nostru: Igna Iasmina din clasa a VII-a, Caba Georgiana și Ungur Alisia din clasa a XI-a, și Cozman Daria din clasa a VIII-a, pentru cinstea și mândria cu care au reprezentat cântul și portul nostru popular.

Colinda aleasă a fi interpretată a fost Am pornit cu colindatu’.

Următoarea activitate din cadrul proiectului Din zestrea străbunilor se va desfășura în data de 24 februarie 2023, de Dragobete, de data aceasta sub forma unui concurs județean ce va fi organizat la Era Park în sala de evenimente. La aceasta activitate vor Participa elevi iubitori de folclor, care vor cânta sau vor dansa, fiind premiați pe măsura prestației lor.

Pentru concursul regional Din zestrea străbunilor, organizat în data de 26.05.2022 desfășurat pe patru secțiuni: I. Creație artistică (literară sau plastică); II Obiecte de artă populară cu motive tradiționale, realizate de elevi; III – Dans popular; IV- Dor de cântec popular, pot participa elevii calificați la etapa județeană, și pe această cale invit toți iubitorii de folclor să se înscrie, la
acest frumos concurs școlar.

La secțiunea Dor de cântec popular, fiecare școală participantă va prezenta câte un elev, pentru nivelul: primar / gimnazial / liceal, care vor interpreta o singură piesă vocală sau o piesă interpretată la un instrument muzical: vioară, acordeon, fluier etc.

La secțiunea Dans popular, fiecare echipă, constituită din maxim trei perechi, va trebui să prezinte un scurt program de dans popular, la alegere, de maxim cinci minute, respectând tema concursului.

Echipele se vor înscrie pe cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial, liceal.

În sprijinul desfășurării proiectului, atât preocuparea cadrelor didactice pentru conservarea și valorificarea patrimoniului tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, cât și realizarea unui schimb de experiență între cadre didactice și elevi din diferite unităţi şcolare reprezintă căi de succes în promovarea și realizarea prezentei activități, și ne-am bucura să vă angrenăm pe cât mai mulți în această poveste frumoasă numită tradiție.”

Prof. Violeta Jăhăleanu

Această activitate a fost un schimb de experiență care promovează acceptarea și toleranța, învățându-ne să ne susținem unul pe celălalt, deși suntem școli din comunități diferite. În plus, după această experiență am rămas cu ideea că trebuie să ne valorificăm mult mai mult talentele și să profităm de fiecare oportunitate care ne apare în cale.

ALISIA UNGUR, GEORGIANA CABA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: