ARIANA & SORENA: Personaj sau personalitate?

Teatrul este o formă de artă a spectacolului ce folosește interpreți care joacă în direct un eveniment real sau imaginar în fața unui public într-un loc specific, de cele mai multe ori pe o scenă.

Teatrul și liceul par a fi două instituții total diferite.

Totuși, care este rolul studierii teatrului în liceu? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun foarte mulți elevi.

Foto: Alexia Călărașu

Rolul studierii teatrului în liceu este important, tinerii reușind să-și creeze o anumită imagine asupra categoriilor de oameni pe care le pot întâlni în viața de zi cu zi. Majoritatea oamenilor asociază cuvântul teatru cu un joc de scenă, acțiunea fiind pusă pe seama actorilor. Alte persoane, însă, pot asocia acest cuvânt cu viața contemporană, considerând că o simpla zi din viața lor poate fi un teatru și nimic mai mult.

Acum ceva timp, mai exact în 2020 la data de 8 octombrie, ministrul Educației de atunci a aprobat, prin ordin de ministru, ca elevii să studieze la clasele a III-a și a IV-a disciplina Eu și scena, la clasele a VI-a și a VII-a disciplina Teatrul și noi, la clasele a X-a și a XI-a disciplina Laboratorul de teatru.

Ideea însă nu prea a prins.

La liceu se studiază dramaturgia, aceasta fiind reprezentată de operele marilor scriitori I.L. Caragiale și Marin Sorescu.  În opera O scrisoare pierdută’ am făcut cunoștință cu o sumedenie de tipologii, printre care tipul adulterinei, tipul avarului, cel al bârfitorului etc.

Cele menționate anterior sunt doar o parte din personalitățile pe care le putem întâlni. Tinerii, cunoscând aceste categorii și defectele pe care acestea le prezintă, vor ști să facă diferența între cine joacă teatru mai mereu și între cine e chiar el însuși, fără a purta o mască.

Pe lângă descoperirea unor personaje – și nu a unor personalități – adolescenții ar putea iniția o călătorie spre sine, pentru a afla dacă nu sunt chiar ei înșiși o mască în cadrul societății. Aceștia au ocazia de a se corecta în ultimă instanță, descoperindu-și în același timp adevărata valoare.

Foto: Alexia Călărașu

Chiar dacă pare plictisitor și fără de folos în viață, teatrul, fără să ne dăm seama are un rol esențial în tranziția unui tânăr la viața de adult.

ARIANA BUBOIU, SORENA ȘANTA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: