DENISA: Adolescenți… De ce nu?

Mulți dintre tinerii de astazi aleg sa se angajeze de la 15-16 ani, pentru a experimenta o părticică din viața de adult. Aș vrea sa va povestesc despre cateva dintre principalele lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare inainte de a merge in aceasta aventura.

Confrom prevederilor legislative, angajarea minorilor sub 16 ani se poate face doar cu acordul parintilor si cu avizele de la Medicina Muncii, deoarece reglementarile din codul muncii sunt mai stricte si asta pentru ca jobul trebuie sa includa „activitati potrivite cu dezvoltare fizica” , astfel incat tânărului sa nu ii fie periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Ca minor vei avea cel mult 6 ore de munca pe zi si 30 de ore pe saptamana, iar pentru un program de peste 4 ore vei primi obligatoriu o pauza de masa de 30 de minute. Concediul de odihna va fi acordat dupa 6 luni de munca consecutiva, iar perioada legala se suplimenteaza cu cel putin trei zile lucratoare.

Din experienta personală, va pot spune ca a te angaja poate fii un lucru foarte benefic pentru tine, din mai multe motive – poate pentru viitorul job, din punct de vedere financiar sau doar pentru a cunoaste persoane noi.

In aceasta vară, in ciuda opoziției părinților mei, am facut decizia de a ma angaja ca lucrator comercial pe timp de vară. Am facut aceasta alegere gandindu-ma la experienta adusa de un loc de munca si la oportunitatile care le-ar deschide pentru mine.

Într-adevăr, nu a fost totul asa cum mi-as fi imaginat. Bineînțeles, dorind sa privesc din perspectiva unui adult, am realizat efortul pe care trebuie sa il depui si cata oboseală se poate acumula, dar nu am lasat acest lucru sa ma opreasca. Acum, când privesc inapoi, nu regret nicio clipă, avand in vedere toate lucrurile invatate.

Consider ca este o experienta placuta si ar trebui experimentata de cat mai multi tineri, deoarece are multe lucruri benefice de exemplu inveti sa lucrezi in echipa, sa iti organizezi timpul mai bine, ai oportunitatea sa intalnesti persoane noi si – de ce nu? – castigul material, pentru a ne satisface unele placeri, mofturi, nevoi.

DENISA BONTA

DENISA BONTA

Leave a comment