Pentru început, aș dori să vorbesc despre cum notele nu mai sunt relevante, iar media finala nu mai contribuie sub nicio formă la nota finală de la examenul de bacalaureat.
În principiu, ar fi o gândire sănătoasă: mizand doar pe cunoștințele acumulate în patru ani de studiu liceal, tu, elev, demonstrezi cu ce ai rămas în urma orelor, temelor, testelor etc.
Însă cât de mult contează pentru sistem cumulul de stâăruințe din anii precedenți bacalaureatului?
Aș zăbovi putin și aș cugeta la faptul că eu nu mă identific cu o notă finală la un examen supranumit „examenul vieții”.
Mă reprezint prin tot ce cunosc, tot ce am învățat și tot ce știu.
Aș adăuga ore de teatru, dezvoltare personală, managementul baniior si mai multe ore de educatie antreprenorială. Prea multe pentru timpul prea putin, ar fi greu sa incadram „lucruri inutile” intr-o posibila cariera de medic, avocat sau politist, dar necesară în viața de zi cu zi pentru orice om!
M-am identificat cu un atom în acest articol deoarece așa mă simt, într-un cumul de celule care ne ghidează permanent spre „Așa nu!”
Nu am de gand să nu pun în evidență și aspectele pozitive din această schimbare – vacanțe mai multe, benefice pentru copii, în special într-un an terminal atât de greu; ne face bine din când în când câte un respiro,
Notele mai multe și mai dese pe modul, așadar testarea constantă a cunoștințelor si a informației după aproape fiecare temă predată, este de asemenea o idee bună, deoarece ne pregătim constant pentru examen.
Dar aș încheia prin a spune că voi rămâne veșnic recunoscătoare pentru ce mi-a dăruit sistemul de învățământ: oameni frumoși, experiențe de neuitat și amintiri… Multe amintiri.
Carieră, bani, timp și viitor – pe acestea rămâne să le descopăr și să mă ocup de ele singură.
ALESIA GAVRIȘ
