Precum cu toții știm luna septembrie aduce anotimpul de toamna si sfârșitul vacanței de vara. Odată cu începerea școlii, septembrie aduce și un nou format al anului școlar 2022-2023.
Printre modificările făcute de Ministrul educației Sorin Cîmpeanu, se numără și înlocuirea clasicelor semestre în module, în număr de câte cinci; după cum urmează:
Modulul 1 de învățare:
• 5 septembrie – 21 octombrie
• Vacanța de toamna, pentru toți elevii: 24-30 octombrie
Modulul 2 de învățare:
• 31 octombrie – 22 decembrie
• Vacanța de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
Modulul 3 pentru județul Bihor:
• 9 ianuarie – 10 februarie
• Vacanța a treia: 13-19 februarie
Modulul 4 de învățare:
• 20 februarie – 6 aprilie
• Vacanța de primăvară: 7-18 aprilie
Modulul 5 de învățare:
• 19 aprilie – 16 iunie
• Vacanța de vară: 16 iunie – septembrie
Pe lângă module, teza și felul de notare s-au modificat. Profesorii fiind nevoiți să acorde elevilor numărul de ore săptămânale plus trei calificative pe an.
Tezele nu mai vor fi obligatorii, elevilor li se va încheia o singură medie pe tot parcursul anului școlar. Lucrarea semestrială va rămâne la alegerea profesorilor. Modul în care vor fi evaluați elevii, va rămâne la latitudinea fiecărui cadru didactic. De asemenea, se obligă ca la învățământul primar, secundar și postliceal, să se susțină cel puțin două evaluări scrise pe an școlar.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat motivele pentru care schimbă legile Educației, printre motivele menționate fiind acela că liceeni își doresc posibilitatea de a studia discipline ce le-ar permite să exceleze în domeniul ales de către aceștia pe viitor:
1. Schimbăm pentru că ne dorim o educație de calitate, responsivă și suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică și curriculară, o mentalitate, o conduită și, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru ca vrem sa susținem în egală măsură excelența și echitatea…
2. Schimbăm pentru că, în ultimii ani, rezultatele sistemului actual au nemulțumit pe toată lumea/întreaga societate, iar analfabetismul funcțional a rămas constant sau chiar a crescut, ceea ce duce, evident, la rezultate slabe în materie de învățare relevantă pentru o viață independentă și deplină;
3. Schimbam pentru ca sistemul de învățământ se răsfrânge asupra vieții tuturor. Pentru că avem nevoie de absolvenți autonomi, de absolvenți care să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor și să gândească critic, de absolvenți care să caute soluții creative, și nu bazate pe șabloane, la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenți care să fie antreprenori sau să muncească eficient și să plătească impozite și taxe in România, astfel încât banii investiți în educație să se întoarcă în sistemul de învățământ și în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenți care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru in mod inovativ, orientat spre viitor, și nu doar reproducând tipare existente.
4. Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulțumiți de programe și de lipsa lor de libertate în crearea de conținuturi adaptate la nevoile clasei și ale copiilor cu care lucrează
5. Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulțumiți că nu este posibila o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesați, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, in funcție de interesul lor și de planurile de viitor.
6. Schimbăm pentru că elevii trebuie să aibă acces la un traseu educațional mai flexibil, mai bine adaptat intereselor lor, care să poată identifica talentele și aptitudinile de la o vârstă cât mai frageda și care să îi orienteze spre atingerea potențialului maxim.
7. Schimbăm pentru că publicul larg/societatea percepe sistemul de învățământ drept unul învechit, în care structurile sunt aceleași ca în urmă cu zeci de ani, în care inițiativa profesioniștilor se îneacă în birocrație și într-un centralism excesiv, a transmis Sorin Cîmpeanu, potrivit https://www.portalinvatamant.ro/
Dorind mai multe opinii asupra subiectului acesta, i-am solicitat un scurt interviu unui coleg din clasa a XII-a, de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul. Luca Șarba ne-a oferit o părere asupra acestor noi modificări majore în educație, din punctul său de vedere, după cum urmează: „Scoaterea tezelor, din punctul meu de vedere ,este un beneficiu adus elevilor pentru a le oferii oportunitatea de a avea un program mai flexibil. În același sens, modulele sunt înspre binele elevilor ,care au șansa de a acumula mai multe note pe tot parcursul anului școlar și de a nu rămâne corigenți. Totodată, vacanțele sunt mult mai numeroase și mai convenabile, aducând un plus până și profesorilor pentru a se relaxa.”
Lăsăm la latitudinea fiecăruia să opineze dacă aceste modificări majore în educație ne aduc un beneficiu sau nu.
IASMINA SCUTELNICU, PAULA MĂRCUȘ
