IOANA: Cel mai lung an din istorie

Noul an școlar a început și mulți copiii se bucură de revenirea ei. Dar lucrurile s-au schimbat drastic. Cei care încep școala acum le vor lua ca pe ceva normal, iar cei care sunt deja elevi se întreabă de ce s-a schimbat.

Poate că unii încep să se obișnuiască cu schimbarea din semestre în module, alții nu știu cum va funcționa asta, iar alții abia așteaptă să se termine școala și să meargă la facultate.

Modulele i-au surprins pe copii, fiind un concept nou în școală.

Nu sunt singurele lucruri noi din școală; tezele nu se mai dau la sfârșit de an. Unii elevi se bucură de acest fapt – personal, eu cred că tezele creau o anumită frenezie, o bucurie amestecată cu teamă, dar și o satisfacție, când îți dădeai seama că ai fost eficient, fiind un antrenament pentru viitor.

Cu adăugarea modulelor avem, desigur, și vacanțe mai multe – mai precis, după fiecare modul. Acesta poate fi privit ca un lucru bun, dar probabil că o vacanță îndelungată, binemeritată după o perioadă lungă de școală, este mai satisfăcătoare decât mai multe vacanțe scurte, pe viteză.

Se adaugă „Săptămâna Verde”, o săptămână în care se discută despre ecologie. Copiii din clasele mici și pregătitoare probabil că vor agrea cel mai mult această săptămână, dar unui licean care trebuie să se pregătească pentru viitorul său nu-i va prinde așa bine. Pentru un adolescent care se gândește în primul rând la viitorul său profesional, ecologia nu este așa de importantă.

Tot cu schimbările cele noi din școală vine și media generală în V-VIII, care nu mai contează la evaluarea națională. Când erau semestre, exista un procent de 75% din la nota examenului și 25% media de absolvire din clasele V-VIII. Acum, doar nota pe care elevii o iau la examen le hotărăște soarta.

În cele din urmă, aceste schimbări au dus la modificarea anului școlar, lungindu-l de la 35 la 37 de săptămâni, făcându-l cel mai lung an școlar din istoria recentă a învățământului.

Așadar, anul școlar curent, 2022-2023 – și probabil și cele viitoare – va conține aceste modificări, fiind necesar ca elevii să se adapteze.

IOANA IOVA

IOANA IOVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: