BOGDAN: Baftă, cinefilule!

Pentru cei nostalgici după nopțile petrecute în discoteci, cântecele din jurul focului, poveștile de dragoste din liceu și năzbâtiile tinereții vulcanice, filmul The Graduate e mană cerească! Iar dacă tocmai ai absolvit și nu ai idee ce vrei să faci pe mai departe, ei bine, stai liniștit. Nici Benjamin nu are.  

Despre ce e vorba 

Benjamin Braddock, un tânăr abia ieșit de pe băncile colegiului, se întoarce acasă. Numai că, în ciuda medaliilor care spânzură indiferente pe pereți și a diplomelor care așteaptă să fie îngropate de praf, Ben nu știe cu adevărat ce vrea de la viață. Mai adaugă la asta și presiunile venite din partea adulților din jurul lui, care îl întâmpină cu o amenitate aproape sufocantă. 

Fotografii The Graduate (sursa: IMDb)

Benjamin 

Ben e mândria familiei. Este imaginea copilului cel mai realizat. Doar că dincolo de aparențele încântătoare, tânărul e mai nefericit ca niciodată. Nu are habar care este calea pe care ar trebui să o apuce, iar lucrul ăsta îi provoacă o anxietate covârșitoare. 

În ciuda rezultatelor sale admirabile, Braddock pare total nepregătit pentru viața de adult. Este neliniștit, timid și întâmpină probleme în comunicarea cu ceilalți. 

Povestea neinițiatului 

Nu trece mult timp, iar în scenă își face apariția doamna Robinson, femeia fatală care are o atracție neobișnuită față de blănuri. Evident, ăstuia mic i se bulbucă ochii precum cepele din revista de promoții Kaufland la vederea acesteia și, prins în mrejele înșelătoare ale doamnei Robinson, este sedus cu succes. 

Pe același ton umoristic, The Graduate s-ar putea rezuma la conflictul din mintea și pantalonii lui Benjamin, vizibil dezorientat. Doamna Robinson îl corupe pe Braddock, iar ceea ce la început părea a fi o simplă aventură se transformă într-o harababură de care până și Ernest ar fi impresionat. Conflictul capătă noi proporții odată cu reîntoarcerea Elainei, fiica soților Robinson. După cum bine vezi, Benjamin nu-și poate ține hormonii în frâu nici de această dată, căci i se aprind călcâiele după frumoasa studentă și se trezește în mijlocul unui triunghi amoros. 

Care e personajul negativ?       

La prima vizionare, personajele din The Graduate nu par să ascundă o complexitate care să necesite analiză. Însă cea de-a doua vizionare m-a surprins plăcut atunci când am conștientizat că „băi, personajele astea chiar pot fi discutate în amănunt”. Iar faptul că nici acum, la aproape un an de la primul meu contact cu Absolventul lui Nichols, nu pot să mă decid care e „personajul negativ” al filmului mă face să mă zvârcolesc noaptea prin pat. Și, totuși, vine întrebarea – care o fi acela? Benjamin? Doamna Robinson? E drept că rămâne o enigmă, pe care am decis să o discutăm în rândurile ce urmează. 

Fotografii The Graduate (sursa: IMDb)

Doamna Robinson 

Mike Nichols avea o imagine foarte clară a modului în care dorea să o prezinte pe doamna Robinson atunci când și-a propus să facă filmul. 

În scena seducerii lui Ben, observăm că terasa familiei Robinson este acaparată de un peisaj exotic, lucru care ne transmite ideea că Braddock a intrat într-o junglă. Când începe să se dezbrace în fața lui Ben, lenjeria doamnei Robinson poartă imprimeul unui leopard (animal nocturn și deosebit de agresiv), aspect care ar putea simboliza natura sa intimidantă. După spusele Patriciei Zipprodt, designerul de costume al filmului, garderoba doamnei Robinson are rolul de a reaminti spectatorilor că, dincolo de înfățișarea sa fantezistă, aceasta rămâne un prădător. Îl angajează pe Ben în acțiuni greșite și periculoase, cu toate că e conștientă de gravitatea acestora. Dar de ce procedează astfel? 

Doamna Robinson e o femeie care nu mai are opțiuni. Până și alegerea de a nu i se oferi un prenume subliniază statutul acesteia – aflată în posesiunea bărbatului, lipsită de identitate și independență. Nu știe să conducă și nici nu ni se dezvăluie dacă are un loc de muncă. Doamna Robinson se simte inutilă, lipsită de valoare. Așa că se folosește de naivitatea lui Ben pentru a-și redobândi puterea. 

E o fire răzbunătoare, iar faptul că Nichols nu o include în niciun cadru alături de fiica ei sugerează că e o mamă care nu-și iubește copilul. Atunci când află că Elaine se întoarce acasă, răbufnește și îi ordonă lui Benjamin să nu se întâlnească cu ea sub nicio formă. Încearcă să-și mențină puterea atât asupra vieții lui Braddock, cât și a fiicei sale. Doamna Robinson e caracterizată de machiavelism, cupiditate și exercită o forță manipulativă incredibilă. 

Teoria psihopatului 

Benjamin distruge o căsnicie și o ceremonie religioasă, se poartă adesea nepoliticos cu ceilalți, își minte părinții și se culcă cu o femeie care are dublul vârstei lui. Iar la final pare să nu aibă nicio remușcare vizavi de acțiunile sale. Nu are un simț al responsabilității bine definit și nu-și asumă partea de vină. Motivațiile lui vin din impulsurile de moment. Se mută în Berkeley pentru a fi mai aproape de Elaine, lucru care, inițial, perturbă și mai mult liniștea tinerei. 

Poate că e exagerat să-l considerăm pe Ben un psihopat, însă cu siguranță are o latură egoistă (vizibilă în rândul adolescenților, de altfel). E indispus, hazardat și o dă cu oiștea-n gard de câte ori are ocazia. 

Peștele dintr-un ocean de oameni 

Benjamin e o fire puternic interiorizată. Nici cu cei din jur nu pare să se înțeleagă de minune. Adulții se poartă cu el de parcă ar fi un trofeu ambulant și nu par cu adevărat interesați de starea lui. 

Braddock se sufocă. Nu mai poate îndura presiunea pusă de toți pe umerii săi. Se simte blocat într-o lume care nu-i aparține. Părinții îl țin constant sub papuc și par să hotărască în locul lui. Iar Ben vrea să fie independent. Însă se teme de responsabilitățile care vin odată cu independența. Aventura pe care o are cu doamna Robinson e esențială în vederea maturizării sale. Inițierea prin erotism nu doar că-i oferă o doză de libertate și control tânărului novice, dar îl propulsează într-o lume a adulților pentru care el nu e încă pregătit. 

The Graduate surprinde sfârșitul inocenței adolescentine și începutul maturității întinate. Benjamin arată și încearcă să acționeze ca un adult, dar nu e unul. În schimb, doamna Robinson – femeie plictisită peste care au trecut câteva primăveri bune – e perfect conștientă de rolul pe care îl poate avea asupra tânărului neexperimentat. Observă faptul că Braddock nu are, cu adevărat, dreptul de a lua decizii de unul singur. Așa că îi oferă, poate pentru prima oară în viață, ocazia să acționeze după bunul plac. Numai că doamna Robinson îl păcălește și de această dată pe Benjamin, făcându-l să creadă că el e cel care deține controlul asupra situației. 

Conflictul dintre generații 

Braddock vrea să fie luat în serios. Are nevoie să fie înțeles. Însă adulții din jurul său continuă să-l trateze ca pe un copil, în ciuda nemulțumirii sale evidente. 

Absolventul lui Nichols abordează o temă discutată și reluată de atâtea ori, încât mai că-mi vine să-mi îngrop capul în pământ de fiecare dată când cineva o pomenește. 

Fără doar și poate, părinții lui Benjamin își doresc tot ce e mai bun pentru fiul lor. Dar dorințele acestora nu sunt întotdeauna congruente cu cele ale tânărului Braddock. În acest context, conflictul este inevitabil, pentru că fiecare generație va încerca să-și transforme visele în realitate. Nichols formulează un final deschis, supus interpretărilor. Au făcut cei doi îndrăgostiți alegerea potrivită sau vor ajunge să o regrete? Rămâne la puterea ta de decizie.  

Fotografii The Graduate (sursa: IMDb)

Simbolurile  

Instrument complex al oricărui cineast bine pregătit, simbolismul îi poate năuci și, deopotrivă, scoate din minți pe mulți dintre spectatori. Însă scopul simbolismului este același – consolidarea temelor deja evidente prin juxtapunerea unor elemente vizuale. Implementarea acestuia poate ridica filmul la un nivel mai artistic, dând poveștilor aparent simple un grad de profunzime. 

Mai presus de orice altceva, The Graduate se remarcă prin utilizarea inedită a simbolului apei. În prima scenă din casa familiei Braddock, Ben este surprins stând în camera sa, în fața acvariului. Privirea îi este inexpresivă și ne putem da seama cât e de îngândurat. Cadrul ne spune, printr-un limbaj unic, tot ce trebuie să știm despre personaj – cu toate că e înconjurat de un ocean de oameni, tânărul se simte la fel de neînsemnat precum un peștișor. Simte că se îneacă. E copleșit de tot ceea ce e îl înconjoară. În schimb, secvența de la piscină, în care Ben e nevoit să intre în apă cu costumul ridicol de scafandru, ar putea semnifica eforturile lui Braddock de a ieși la suprafață, de a găsi un răspuns la problemele care-l macină. După ce Ben are parte de prima aventură cu doamna Robinson, îl vedem plutind la suprafața apei pe o saltea gonflabilă, idee care sugerează faptul că tânărul și-a găsit, în sfârșit, liniștea. Atunci când părinții lui Braddock insistă ca Ben să o scoată pe Elaine la o întâlnire, acesta se scufundă din nou, pentru că realizează gravitatea și consecințele faptelor sale. 

Mai mult decât un film              

Simon & Garfunkel au bătut palma cu producătorii și au inclus în film trei piese ce aveau să devină legendare: Sound of Silence, Scarborough Fair și, desigur, bine-cunoscuta Mrs. Robinson, care în luna iunie a anului 1968 a ajuns pe primul loc în rândul hiturilor din Statele Unite. 

Filmul lui Nichols nu a putut rămâne pentru mult timp sub anonimat și, după cum probabil ți-ai dat seama, Absolventul a devenit curând un succes răsunător. A strâns nu mai puțin de 104 milioane de dolari americani la nivel internațional, devenind a treia producție ca număr de încasări din istorie la acea vreme. Nominalizat la șapte premii Oscar, The Graduate a înhățat o statuetă la categoria „Best Director”.  

Absolventul a avut și continuă să aibă un impact major asupra culturii americane. Nu numai că a schimbat complet modul în care sunt produse și vândute filmele, dar a marcat pentru totdeauna o generație de spectatori și cineaști. Printre actorii doriți pentru rolul Elainei Robinson se număra și Faye Dunaway (Chinatown, Network), care a refuzat însă oferta în schimbul unui alt filmul devenit clasic: Bonnie and Clyde

Fără îndoială, The Graduate rămâne o piatră de hotar în istoria cinematografiei americane. Filmul lui Nichols dispune de un scenariu inedit, actori talentați, o ingeniozitate regizorală fabuloasă și un final pe măsură! 

Vrei să te injectezi cu o doză de nostalgie sau, pur și simplu, nu știi ce să vezi vara asta? S-ar putea ca The Graduate să fie filmul care lipsea din colecția ta. 

Baftă, cinefilule!

Ne auzim la următoarea discuție. 

BOGDAN SLAB

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: