Luni, 9 mai, colegiul nostru a fost vizitat de reprezentanții Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) a Universității din Oradea, în vederea promovării specializării Inginerie Economică în Domeniul Mecanic (IEDM) în rândul viitorilor absolvenți de liceu. Povestea începută în articolul anterior se continuă mai jos, cu cuvintele lui Andrei Oros:
„În Inginerie Economică, primul și cel mai dificil efort este să dai drumul la creativitate, pe care fiecare o deținem. 60% discipline tehnice înseamnă studii în ingineria mecanică, electrică, IT, programare, automatizări, proiectare asistată de calculator; iar 40% discipline economice cuprind management-ul afacerilor, contabilitate, marketing, drept, resurse umane, management-ul mediului natural și uman. Toate aceste domenii diferite dar interconectate față de care suntem expuși ne ajută prin felul în care ne învață să gândim și să acționăm, și ne înarmează cu deprinderi pentru a pune în practică ideile pe care fiecare le avem. Cea mai bună demonstrație a flexibilității pe care o oferă Ingineria Economică, este chiar cazul meu: eu, student la o facultate de inginerie, lucrez în administrație publică. Straniu!

Dar da, sunt angajat în Primăria Orașului Ștei, unde zi de zi folosesc cunoștințe acumulate în facultate și fac ceea ce mereu am făcut, începând din anii de liceu de la Ghibu – implementez proiecte tehnice, sociale, care dezvoltă comunitatea și mă ocup de relații diplomatice și de cercetare internaționale. Anul acesta îmi voi deschide o firmă cu specific de producție tehnică, anume imprimare de piese 3D pentru industria mecanică și generală, în mediul rural și finanțată cu fonduri europene. Fac parte din cercul științific studențesc SELF-UP al facultății mele, unde întreprindem activități pliate pe dezvoltare personală, tehnică și antreprenorială.
Cel mai important proiect al nostru este concursul național de planuri de afaceri AntreprenorIng, care este și cel mai mare și mai prestigios concurs de acest fel din țară, și care este la ediția a 4-a în această vară. Am spus DA oportunităților care mi-au ieșit în cale și am pus cunoștințele aflate la școală în practică!
Munca și distracția se țin mână în mână, iar colectivul de la facultate este minunat.
Colegilor noști li s-a lansat o provocare inedită, anume să rezolve un puzzle care le pune la încercare vederea în spațiu – cea mai importantă unealtă a unui inginer. Cei care au acceptat și au rezolvat sarcina au aflat un cub care conține datele cele mai importante legate de cercul științific SELF-UP, proiectat și realizat chiar de membrii cercului”.

Pentru a încheia momentul, Andrei le-a adresat liceenilor un cuvânt de încurajare: „Deși pe mine m-a ajutat la facultate faptul că am studiat Științe ale Naturii în liceu, trebuie să știți că nu trebuie să provii de la profil real pentru a fi bun la Inginerie Economică. Totul este luat de la zero, profesorii sunt specialiști adevărați și dedicați – într-un timp foarte scurt, veți putea aborda sarcini serioase. Nu o spun eu, o dovedesc numeroșii mei colegi veniți de la profiluri umane sau cărora nu le-a plăcut inițial științele exacte – studenți care acum sunt foarte apreciați ca ingineri în devenire în firme internaționale din parcurile industriale orădene.
Vă invit cu drag să fim colegi la Facultatea IMT și chiar să ne numim colegi în departamentul IE, alături de mulții absolvenți de la Ghibu aflați la Universitatea din Oradea. La toamnă ne salutăm în campus!”
Prezentarea specializării IEDM