„Toate sunetele posibile dorm în clapele de pian”, afirmă scriitoarea franceză Marguerite Yourcenar. Fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să cânte la pian ca un învăţăcel al lui Mozart, dar acest lucru presupune multe ore şi efort intens pentru a dezvolta şi a stăpâni anumite tehnici. Pianul nu este un instrument muzical care se poate învăţa peste noapte. Trebuie să i te dedici în totalitate şi să încerci să te autodepăşeşti pentru a realiza performanţe. Cristina Jakab ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre pian.
Elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, Cristina a început să studieze pianul în urmă cu un an şi șase luni. Cristina foloseşte un pian digital Yamaha, cu claviatură grea. La început a avut o orgă electronică, la care a învățat să cânte.
Tânăra pianistă repetă la pian în fiecare zi aproximativ două ore, neafectându-i deloc programul de şcoală: „În timp ce cânt, mă relaxez”.
Aceasta doreşte să continue cu pianul ca și un hobby, dar în viitor doreşte să înveţe și alți oameni să cânte la pian.
Q&A
Pianul a fost dorința ta sau a familiei?
CRISTINA: A fost dorința mea. Întotdeauna mi-am dorit să pot cânta la pian. Nu merg la ore de pian, ci învăț singură. Mă uitam la videoclipuri cu pianiști si m-au impresionat foarte mult. Din punctul meu de vedere, este foarte important să faci ceea ce iubești, fără să fii obligată de cineva.
Care sunt pianiștii tăi preferați?
CRISTINA: Este greu să răspund la această întrebare, deoarece nu am pianiști preferați. Fiecare pianist are ceva special și din acest motiv toți pianiștii îmi plac.
Ce muzică asculți în timpul liber?
CRISTINA: Muzica este viața mea, așa că toate genurile de muzica le ascult, dar muzica clasică și muzica populară sunt pe primul loc.
Cunoști aplicații digitale de învățare a pianului?
CRISTINA: Da, cunosc o mulțime de aplicații digitale de învățare a pianului. La început le-am folosit, dar pe urmă am renunțat la aplicații, pentru că nu reușeam să avansez.
Crezi că profesorii digitali vor înlocui într-o zi profesorii organici?
CRISTINA: Deși învăț din tutoriale de pe YouTube, îmi fac speranțe că nu se vor înlocui profesorii organici cu profesorii digitali. Consider că un profesor te poate ajuta mai bine să evoluezi la studierea pianului decât o aplicație, deoarece există explicații pe care aplicația nu ți le oferă.
Care sunt reușitele tale la care ții?
CRISTINA: Reușita mea la care țin foarte mult este faptul că am ajuns să evoluez la studierea pianului învățând din tutoriale, fără să am o partitură în față.
Ai primit și in familie o educație muzicală?
CRISTINA: Am crescut într-o familie în care muzica nu a lipsit niciodată.
Ce ai recomanda celor care vor să cânte la pian?
CRISTINA: I-aș încuraja să îşi urmeze visurile și să nu renunțe indiferent de obstacole, pentru că nu este ușor să îți păstrezi calmul când nu îți iese cum ar trebui. Și – cel mai important lucru – să nu fie influențați de cei care știu doar să judece fără să știe cât de „ușor” este să înveți să cânți la instrumente muzicale.
au consemnat ALISIA UNGUR şi ANTONIA HIRIȚ
